kuhanje-s-ljubavlju

Poznato je da pravilnu prehranu odlikuju tri jednostavna postulata – raznovrsnost, umjerenost i uravnoteženost. Međutim, osim navedenog, često zaboravljamo kako je jednako važnost paziti kako pripremamo namirnice prije nego se nađu na našem tanjuru. Zdrava priprema namirnica osigurava najbolje iz hrane koju odlučimo poslužiti na tanjuru.

U nastavku vam donosimo deset jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da zadržite sve makro i mikronutrijente u namirnicama, obogatite jelovnik kvalitetnim masnoćama te smanjite unos soli. Sve navedene odrednice pridonijet će nutritivno bogatijoj trpezi te zdravlju cijele obitelji:

  1. Odaberite hranu koja je svježa, sezonska i/ili lokalno uzgojena.
  2. Pripremajte hranu na način koji zahtjeva manji unos masnoća – odlučite se za blanširanje, kuhanje (na pari, u vodi ili temeljcu) te pečenje na žaru/tavi ili u pećnici (s malo masnoće), a umjereno pržite i pohajte.
  3. Zapamtite kako nije poželjno dugotrajno držati namirnice u vodi prilikom kuhanja te izlagati ih visokim temperaturama jer se tako gube hranjive tvari iz namirnica. Tako primjerice, optimalno vrijeme za pripremu povrća je od 3 do 5 minuta.
  4. Iskoristite vodu u kojoj ste prethodno kuhali, primjerice povrće, za pripremu drugih jela, poput rižota ili kus-kusa. Tako ćete maksimalno iskoristiti sve vrijedne tvari za pripremu namirnica.
  5. Preporučamo vam da pripremljenu hranu poslužite odmah jer se duljim stajanjem hrane gubi značajnija količina nutritivno važnih tvari iz namirnica.
  6. Neka maslinovo ulje bude vaš primarni izvor masnoće prilikom pripreme hrane. Suprotno uvrijeđenom mišljenju, na maslinovom ulju može se peći i pržiti bez straha od razvoja nepoželjnih spojeva.
  7. Pripazite koliko solite hranu. Umjesto toga, za punoću okusa, koristite različito začinsko bilje.
  8. Prilikom priprave slastica, smanjite udio bijelog šećera ili ga zamijenite zdravijim inačicama poput meda te dodajte vaniliju, cimet ili muškatni oraščić kako biste zavarali osjetila vašeg mališana. Koristite što više različitih vrsta voća koje prirodno sadrže šećer ili orašaste plodove koji su bogati važnim i zdravim mastima te tako dodatno obogatite vaše deserte.
  9. Dodavanje različitih industrijski proizvedenih umaka našem jelu često pridonosimo povećanom unosu zasićenih masnoća, soli i/ili jednostavnih šećera. Stoga, pripremajte domaće umake kojim ćete unijeti samo one sastojke koje želite da budu na vašem tanjuru.
  10. Kako biste bili sigurni da je vaša prehrana umjerena, raznovrsna i uravnotežena pripazite na dnevno preporučeni broj serviranja hrane, a izgled vašeg tanjura oblikujte prema Zdravom tanjuru!

 

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja