Dolaskom jeseni, u trgovinama se pojavilo mnoštvo različitog povrća i voća, koje svakako mogu pridonijeti šarenilu naših tanjura. Iskoristite sezonske namirnice i osvježite jelovnike kako biste osigurali raznovrsnost u prehrani obitelji tijekom cijele godine. Guste i ukusne juhe, kombinacije različitih žitarica i mahunarki u varivima te slastice bogate sezonskim voćem i raznim mirodijama prve su misli kada razmišljamo o gastronomskim užitcima koje nam pruža jesensko doba. U nastavku vam donosimo jednostavne recepte čija će vam priprema oduzeti najviše sat vremena, a obogatit će vašu trpezu s novim okusima koji će probuditi okusne pupoljke. Izdvojite malo vremena i uvedite novitete u vašu kuhinju, promijene su uvijek dobre!

 

Šarene žitarice

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci (za 5 osoba):

  • 1 šalica heljde ili neke druge žitarice po želji
  • 400 g slanutka
  • 1 tikvica
  • 2 svježa luka
  • 3 čajne žličice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica kima
  • ½ žličice crvene paprike
  • Peršin, sol i papar po želji

Priprema:

  • Skuhati heljdu.
  • U posudi pomiješati slanutak, prethodno narezanu tikvicu, luk i peršin.
  • U drugoj posudi pomiješati maslinovo ulje, kurkumu, kumin i crvenu papriku.
  • Pomiješati sve sastojke s heljdom.
  • Začiniti solju i paprom po želji.

 

Okusi jesenske žetve

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (za 2 osobe):

  • 300 g piletine
  • 120 g riže
  • 200 g bundeve, narezane
  • 100 g mrkve
  • 100 g kelja pupčara
  • 30 g brusnica
  • 3 žličice maslinovog ulja
  • Origano, sol i papar po želji

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180°C.
  • Narezati bundevu, mrkvu i kelj na komadiće.
  • Položiti na lim za pečenje, dodati 2 žličice maslinovog ulja na povrće te peći u pećnici na 180°C , 30 minuta.
  • Skuhati rižu.
  • Piletinu narezati na komadiće, začiniti solju i paprom, dodati žličicu maslinovog ulja na gril tavu te ispeći meso.
  • Pomiješati rižu s pečenim povrćem, piletinom i brusnicama te dodatno začiniti po želji.

 

Zeleno zlato u igri s jabukama

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci (za 5 osoba):

  • 4 jabuke
  • 5 žlica brašna (polovica može biti integralna)
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 2/3 šalice meda
  • 3 čajne žličice cimeta

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180°C.
  • U prethodno namašćeni kalup za pečenje kolača, staviti tanke kriške jabuka.
  • Pomiješati u posudi jaja, prašak za pecivo i maslinovo ulje sve do postizanja homogene smjese.
  • Smjesu preliti preko kriški jabuka i peći 20 minuta. Nakon toga izvaditi kolač iz pećnice i povećati temperaturu na 200°C.
  • U drugoj posudi pomiješati dva jaja, med i cimet.
  • Prije nego vratimo kolač u pećnicu, preliti ga sa smjesom jaja, meda i cimeta te peći još 20 minuta ili do postizanja zlatne boje kolača.

 

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja