Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana uvijek je u znaku darivanja. Predlažemo vam da za ovogodišnje blagdane svoje najmilije razveselite slasticama iz vlastite radinosti. Pripremili smo za vas nekoliko recepata koji će vam pomoći da iznenadite svoju obitelj i prijatelje. Na taj način možete izbjeći kupovinu standardnih slastica te unijeti dozu ljubavi i topline u vaš poklon. Slasne zapečene jabuke zapakirajte u staklenke te ukrasite vrpcom u boji. Domaće arancine i božićne čoko kuglice možete zapakirati u male ukrasne vrećice s božićnim motivima. Bez obzira na koju se kombinaciju odlučite, vjerujemo da ćete božićnim poklonima u obliku slatke čarolije uljepšati Božić vašim najmilijima.

Slasne zapečene jabuke

Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci (4 osobe):

  • 800 g jabuka
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g suhih brusnica
  • 100 ml vode
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer
  • cimet (po želji)

Nadjev:

  • 200 g badema, mljevenih
  • 100 g integralnih keksa, mljevenih
  • 150 g maslaca

Priprema:

  • Jabuke oprati, oguliti i nasjeckati na kockice. Potom ih posuti sokom od limuna i dobro pomiješati.
  • Pripremljene jabuke posložiti u keramičku posudu za pečenje, posuti šećerom, brusnicama, vanilin šećerom i cimetom.
  • Sve zajedno preliti vodom, a potom peći u pećnici 30 minuta na 180 ֠ C.
  • Istopljeni maslac pomiješati s mljevenim bademima i integralnim keksima.
  • U staklenku posložiti pripremljene jabuke i nadjev u slojevima.

Domaći arancini

Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci:

  • kora naranče
  • šećer
  • bijelo vino
  • mahuna vanilije
  • voda

Priprema:

  • Narančinu koru narezati na dugačke trakice, a potom ih staviti u hladnu vodu. Kada voda proključa nastaviti kuhati 5 minuta. Ocjediti narančinu koricu te ponoviti postupak još dva puta.
  • Po završetku ocijediti koru naranče i izvagati.
  • Pripremiti sirup na laganoj vatri na način da se za svakih 500 g narančine kore koristi 500 g šećera, 400 ml vode, 100 ml vina i jednu mahunu vanilije.
  • Nakon što je sirup proključao dodati pripremljenu narančinu koricu i nastaviti kuhati 15 minuta.
  • Sirup maknuti s vatre te ostaviti narančinu koricu da se ohladi u smjesi.
  • Procijediti narančine korice, posložiti ih na papir za pečenje, posuti šećerom te ostaviti da se dobro posuše na sobnoj temperaturi.
    Napomena: Za pripremu arancina poželjno je koristiti koricu domaće naranče. Količinu birate sami pri čemu je važno poštivati omjere navedene u receptu.

Božićne čoko kuglice

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci (6 osoba):

  • 300 g integralnih keksa
  • 150 ml cijeđenog soka od naranče
  • 2 žlice džema od naranče
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica meda
  • 1 vanilin šećer
  • korica naranče, naribana
  • kakao u prahu, po želji

Priprema:

  • Kekse usitniti, a potom ih preliti sokom od naranče i dobro izmiješati.
  • Dodati džem od naranče, med, vanilin šećer i prethodno otopljenu čokoladu. Na kraju dodati naribanu koricu od naranče te miješati dok se svi sastojci dobro ne povežu.
  • Pripremljenu smjesu staviti u hladnjak na 30 minuta kako bi mogli lakše oblikovati kuglice.
  • Oblikovati kuglice veličine po želji, a potom ih uvaljati u kakao u prahu. Kaputić od kakaa će im dati dozu gorčine koja izvrsno prija uz slatki okus smjese.

Dobar tek i sretan Božić!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja