Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organization) pretilost je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Prevalencija pretilosti se od 1980. godine u mnogim zemljama čak utrostručila.

Nažalost, još je uvijek nedovoljno razvijena svijest populacije o pretilosti kao snažnom rizičnom čimbeniku za zdravlje organizma. Kronične nezarazne bolesti poput dijabetesa, karcinoma te bolesti srca i krvožilja su vodeći uzroci smrtnosti u svijetu, a često nastaju kao posljedica pretilosti. Također, pretilost bitno narušava kvalitetu života, a nerijetko je i uzročnik depresije.

Javnozdravstveni problem pretilosti predstavlja veliki teret za Europsku uniju. Osim što nosi zdravstvene rizike te time povećava smrtnost populacije, iznimno financijski opterećuje zdravstveni sustav, a time i državne blagajne. Procjenjuje se kako se godišnje kroz zdravstveni sustav, na razini cijele Europske unije, utroši 70 milijardi € na liječenje zdravstvenih komplikacija nastalih kao posljedica pretilosti. Kako bi podigli svijest o problemu pretilosti te na taj način očuvali zdravlje cjelokupne populacije, diljem Europe provode se različiti preventivni i edukativni programi. Osim različitih preventivnih programa, nastoji se kreirati zajednička strategija kako bi se spriječila pandemija pretilosti. Upravo je Europska komisija, povodom nadolazećeg Europskog dana borbe protiv pretilosti, koji će se obilježiti 20. svibnja, pozvala sve nadležne institucije zemalja članica da predlože jasne i konkretne strategije za prevenciju pretilosti.

Rad nadležnih institucija svakako je nužan i potreban, ali rješavanju problema pretilosti može pridonijeti i svaki pojedinac. Promjena životnih navika unutar obitelji i kruga prijatelja je prvi korak ka daljnjim i većim promjenama u društvu. Izaberite barem jedan dan u tjednu kojeg možete nazvati primjerice „Zdravi dan za zdraviju obitelj“. Taj dan možete pripremiti zajedničke obroke prema principu zdravog tanjuru ili biti tjelesno aktivni u obližnjem parku, šumi ili igralištu. Na taj način ćete svojim primjerom djeci pokazati važnost zdravijeg načina života te tako povećati vjerojatnost da će oni nastaviti živjeti zdravim životnim stilom i kao odrasla osoba.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja