Gdje vidite budućnost individualizirane prehrane? Je li to nutricionističko savjetovanje temeljem kojeg dobijete individualni plan prehrane, analiza mikrobioma temeljem kojeg dobijete plan prehrane putem aplikacije, analiza DNK temeljem koje dobivate svaki dan ručak na kućni prag sukladno vašim prehrambenim potrebama ili pak ispis hrane koja je prilagođena vašim potrebama u kućnoj radinosti? Znanstvenici s Kerry Health and Nutrition Institute smatraju da bi trodimenzionalni (3D) ispis hrane mogao biti budućnost individualizirane prehrane.

Ispis hrane u 3D formatu je način pripreme obroka na automatiziran način. U tom procesu materijali se dodaju sloj po sloj na kontrolirani i automatizirani način, a rezultat je ispis geometrijski složenih proizvoda. Postoje dvije tehnologije 3D ispisa hrane. Prva obuhvaća primjenu tekućih materijala, a druga praškastih materijala koji se mogu brzo pretvoriti u čvrstu tvar i tako tvoriti sloj po sloj. Osim pisača za odlaganje slojeva postoji i novija kategorija pisača koji se nazivaju vezni pisači, a kod kojih se materijali drže zajedno s nekom vrstom jestivog ljepila. Samo oni prehrambeni materijali koji se mogu pretvoriti u tekući oblik i zatim po ispisu brzo poprimiti čvrsto stanje koriste se u 3D pisačima hrane.

Jeste li znali?
• Čokolada je bila prvi prehrambeni materijal za ispis hrane obzirom na to da može biti u tekućem stanju koje je pogodno za pisač i zatim se brzim hlađenjem pretvoriti u čvrstu tvar.
• Za ispis hrane na bazi mesa potreban je enzim transglutaminaza. Ukapljeno meso se istiskuje zajedno s enzimom koji specifično djeluje na proteine mesa i uzrokuje stvaranje stabilne krutine.
• Voće i povrće namirnice su koje sadrže puno vode pa se za 3D pisač kombiniraju zajedno sa sastojcima kao što su agar ili želatina koji mogu stvoriti gel.

Prednosti 3D ispisa hrane:
• 3D ispis hrane omogućuje modernim kuharima, inovatorima i proizvođačima hrane da stvore nove proizvode jedinstvenih svojstava i oblika koji se ne mogu napraviti u tradicionalnoj proizvodnji i kuhinji. Za vrsne kuhare ovo je odličan alat za vizualnu prezentaciju hrane.
• Osobama koje ne vole ili nemaju vremena kuhati, 3D pisači hrane mogli bi uštedjeti vrijeme provedeno u kuhinji. Jednako tako, restorani, pekarnice i slastičarnice mogle bi uštedjeti vrijeme i trud korištenjem 3D pisača.
• Putovanja u svemir mogla bi postati ugodnija uvođenjem ovog načina pripreme obroka u svemiru obzirom na veću mogućnost raznolikosti i kvalitete u odnosu na dosadašnje obroke.
• Neki stručnjaci vjeruju da bi 3D ispis hrane mogao pridonijeti i poboljšanju održive prehrane. Primjerice, pomoću 3D pisača iskoristili bi se proteini iz algi i kukaca za dobivanje ukusnih proizvoda.

Nedostatci 3D ispisa hrane:
• 3D pisači hrane veoma su skupi, a ujedno su još uvijek prespori za masovnu proizvodnju.
• Većina sastojaka mora biti pretvorena u tekućinu ili prah kako bi pisači mogli manipulirati njima.

Jedan od glavnih ciljeva 3D pisača u budućnosti je korištenje svih sastojaka hrane kako bi pisač mogao ispisati kompletni, uravnoteženi obrok, prilagođen vlastitim potrebama. Obzirom na to da se tehnologija razvija iz dana u dan sve brže, pretpostavlja se da će 3D pisači u budućnosti biti dio kućanskih aparata koji će omogućiti visoki stupanj prilagodbe tijekom pripreme obroka. Potrošači bi odabrali unaprijed programirane načine za ispis hrane ili bi vođeni vlastitom kreativnošću osmišljavali svoje obroke. Ovakvim načinom pripreme hrane mogli bi kontrolirati vrstu i količinu hranjivih tvari koje unose u organizam što bi bilo osobito korisno za sportaše i za sve osobe s posebnim prehrambenim potrebama.
Iako još uvijek nisu dostupni širokoj javnosti zbog visoke cijene, u budućnosti bi 3D pisači mogli biti moćni alat za individualiziranu prehranu te osiguravanje dovoljnog unosa svih nutrijenata za dobro zdravlje.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja