Hrvatski liječnički zbor provodit će javnozdravstveni program PETICA-igrom do zdravlja i u ovoj školskoj godini s ciljem isticanja važnosti pravovremene prevencije pretilosti u djece školske dobi. PETICA-igrom do zdravlja će se provodit u 13 osnovnih zagrebačkih škola na području Novog Zagreba – istok, Žitnjaka, Črnomerca, Donjeg grada i Stenjevca. U program će biti uključeno više od 1000 učenika te vas roditelje odnosno ukupno 3500 dionika.

Dodatan razlog i poticaj našem radu su zabrinjavajući statistički podaci koji nam pokazuju da je 107,7 milijuna djece i 603,7 milijuna odraslih osoba pretilo diljem svijeta. Od 1980. godine udvostručio se broj osoba koje boluju od pretilosti u 70 zemalja dok se u svim ostalim zemljama porast kontinuirano bilježi. Posebice zabrinjava činjenica da se učestalost pretilosti u djece brže povećava nego učestalost pretilosti u odraslih. Dokaz lošem stanju govore i podaci prikupljeni u Hrvatskoj antropometrijskim mjerenjima u sklopu programa PETICA. Analizom je uočeno da je 11,80% učenika drugih razreda prekomjerne tjelesne mase, a 11,18% pretilo dok je 15,24% učenika trećih razreda prekomjerne tjelesne mase i 9,39% pretilo. Poznato je da 80% pretile djece postaju pretile odrasle osobe te da povišeni indeks tjelesne mase (ITM) povećava rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput srčano-žilnih bolesti, dijabetesa tipa 2, različitih karcinoma i drugih bolesti.
Upravo zato PETICA-igrom do zdravlja i nastoji pravovremeno djelovati edukacijom djece i odraslih o ovoj ozbiljnoj kroničnoj bolesti.
U tom smislu su pripreme za ovu školsku godinu započele tijekom ljetnih mjeseci, a završetak priprema okrunjen je stručnim skupom PETICA-igrom do zdravlja. Stručni skup održan je 1. rujna kada su okupljeni svi učitelji trećih i četvrtih razreda zagrebačkih osnovnih škola koje sudjeluju u provedi programa. Njihovom edukacijom pripremljen je početak još jedne školske godine ispunjene aktivnostima PETICE. Na stručnom skupu učitelji su detaljno educirani za provedbu 15 sati posvećenih prehrani i tjelesnoj aktivnosti u sklopu školskoga kurikula. Samo neke od tema kojima ćemo se posvetiti ove godine bit će: otkrivanje svijeta hranjivih tvari i kalorija, važnosti adekvatne količine sna, njihov utjecaj na zdravlje, učenje o tradicionalnim namirnicama primorske i kontinentalne Hrvatske, dobrobitima antioksidansa, probiotika, omega-3 masnih kiselina, vlakana za zdravlje te još mnogo drugih zanimljivih tema.

Za učenike su pripremljena nastavna pomagala koja će im pomoći da kroz zabavu usvajaju pet zdravih navika i zdraviji način življenja – edukativna brošura, radni listići, dnevnik i mapa PETICA. Također, kako bi kroz igru učili o prehrani i tjelesnoj aktivnosti osmišljene su društvene igre, pokusi s chia sjemenkama i kakao zrncima, radionice gdje otkrivamo načine kojim hrana putuje našim tijelom i probavlja se te radionice upoznavanja pet osjetila i kušanja maslinovog ulja. Kako bi PETICA bila dodatno zabavna i zanimljiva učenicima redovito će ih posjećivati njihovi zdravigradski prijatelji Vodenko, Njumi i Njami koji će im donijeti iznenađenja početkom listopada.

S veseljem iščekujemo događanja i kampanje pripremljene za ovu školsku godinu, a vas roditelje pozivamo da se aktivno uključite u program te da vaše mališane dodatno potičete na brigu o zdravijim životnim navikama. Pratite sve naše aktivnosti i novosti na službenoj web stranici www.petica.hr ili Facebook stranici PETICA-igrom do zdravlja.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja