Sladokusci i gurmani obožavaju ljeto upravo zbog brojnog voća i povrća koje sazrijeva u tom razdoblju. Pripremom različitih vrsta slanih i slatkih zimnica možemo produžiti čaroliju ljetnih okusa na nepcima u ostalim dijelovima godine. Izabrali smo za vas recepte koji će vam pomoći da zadržite okuse ljeta na vašoj zimskoj trpezi.

1. Neobična marmelada

U slučaju da vaš mališan ne voli konzumirati mrkvu, neobična marmelada izvrstan je izbor. Okus mrkve je zamaskiran okusom jabuke, soka od naranče te začina.

Vrijeme pripreme: 90 minuta

Sastojci:

  • 5 kg jabuka
  • 2 kg mrkve
  • 300 ml cijeđenog soka od naranče
  • šećer (po želji)
  • cimet (po želji)
  • ekstrakt vanilije (po želji)

Priprema:

  • Mrkvu oguliti i nasjeckati na sitne ploške.
  • Jabuke oguliti te odstraniti sjemenke i peteljku.
  • Kuhati mrkvu dok ne omekša.
  • Procijeđenu mrkvu pomiješati s jabukama i šećerom, kuhati dok ne nastane mekana smjesa.
  • Smjesu pomiješati sa sokom od naranče, cimetom i ekstraktom vanilije te kuhati dodatnih 15 minuta dok se smjesa ne zgusne.
  • Skuhanu smjesu usitniti štapnim mikserom, a potom ga puniti u sterilizirane zdjele.

2. Mini rajčice u novom ruhu

Mini rajčice u obliku ljetnih salata ili kao sastavni dio variva i sendviča uvijek su dobar izbor. Želite li uživati u njihovom okusu tijekom zime isprobajte recept za mini konzervirane rajčice.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

  • 1 kg mini rajčica
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 ½ litra vode
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice soli
  • papar u zrnu (po želji)
  • maslinovo ulje (po želji)
  • listovi bosiljka i celera (po želji)

Priprema:

  • Oprati rajčice, a zatim blago zarezati kožicu.
  • Rajčice uroniti u vrelu vodu i blanširati 15 sekundi. Izvaditi rajčice i staviti u vodu s ledom kako bi ostale čvrste.
  • Oguliti kožicu te ih odložiti sa strane.
  • U čisti lonac uliti vodu, dodati celerov list, šećer, papar u zrnu, sol te prethodno očišćene režnjeve češnjaka. Nakon što smjesa zavrije, nastaviti kuhati 5 minuta.
  • Dodati rajčice i kuhati 2 minute. Rajčice procijediti, a potom složiti u vruću staklenku zajedno s češnjakom i paprom. Sve zajedno zaliti vodom u kojoj su rajčice kuhane.
  • Dodati listove svježeg bosiljka pa preliti maslinovim uljem.

3. Okusi djetinjstva

Kisela cikla najčešće podsjeća na djetinjstvo, odnosno na salatu koja je bila neizbježni dio vrtićkih obroka. Želite li se vratiti u okuse djetinjstva, pripravite ukiseljeno ciklu iz vlastite radinosti.

Vrijeme pripreme: 90 minuta

Sastojci:

  • cikla (količina po želji)
  • voda
  • češnjak (po želji)

Otopina za kiseljenje:

  • 1 l vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra u zrnu
  • 300 ml octa

Priprema:

  • Skuhati otopinu vode, šećera, soli, papra te octa i ohladiti je.
  • Ciklu skuhati, oguliti i narezati na ploške željene debljine.
  • Posložiti ciklu u sterilizirane staklenke te pritom ravnomjerno rasporediti nekoliko režnjeva češnjaka.
  • Pripremljenom otopinom zaliti napunjene staklenke. Nožem istisnuti mjehuriće zraka.
  • Dobro zatvoriti i pustiti da se staklenke dobro ohlade.

4. Slasni patlidžani

Patlidžani često nisu popularni među djecom jer mogu uzrokovati peckanje na jeziku prilikom konzumacije. Međutim, u kiselom obliku možete izbjeći taj efekt. Slasni, kiseli patlidžani sa sirom i kriškom kruha izvrstan su oblik međuobroka koji će u hladne zimske dane donijeti dašak ljeta.

Vrijeme pripreme: 90 minuta

Sastojci:

  • patlidžani (količina po želji)
  • sol

Otopina za kiseljenje:

  • 2 l vode
  • 1 l octa
  • 5 žlica soli
  • 3 žlice šećera
  • nasjeckani šećer (po želji)
  • maslinovo ulje (po želji)
  • suncokretovo ulje (po želji)

Priprema:

  • Oprati patlidžane, izrezati na tanke ploške te ih lagano posoliti.
  • Ostaviti patlidžane da odstoje 5 sati, a potom ih dobro ocijediti.
  • Zakuhati vodu, ocat, šećer i sol te lagano prokuhati patlidžane, 2-3 minute.
  • Dobro ocijediti patlidžane.
  • Slagati ih u sterilizirane staklenke, red po red, te pritom između svakog reda staviti nasjeckani peršin. Na kraju sve zaliti, tako da „pliva“, mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja.

Dobar tek!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja