Što mislite koja nagrada bi više razveselila vaše dijete: novac, slatkiš ili knjiga? Kako bi na navedene nagrade reagirao mozak vašeg djeteta? U istraživanju, nedavno objavljenom u časopisu Appetite, znanstvenici su proučavali kako moždane reakcije na hranu mogu biti povezane s prejedanjem.

Sudjelovalo je ukupno 59 djece, od toga 31 normalne tjelesne mase i 28 prekomjerne tjelesne mase, u dobi od 7 do 11 godina. Tijekom provedbe istraživanja djeca su tri puta posjetila Penn State’s Children’s Eating Behavior Laboratory kako bi izmjerili koliko hrane pojedu: kada su gladni, kada se prejedaju i kada glad nije prisutna. Tijekom posljednjeg, četvrtog dolaska, djeca su igrala igru na računalu. Trebala su pogoditi hoće li računalo pokazati veći ili manji broj od pet i rečeno im je da će u slučaju pogotka osvojiti novac, slatkiš ili knjigu. Za vrijeme trajanja igre djeci se provodilo snimanje mozga pomoću funkcionalne magnetske rezonance pri čemu se pratila moždana reakcija na nagrađivanje hranom u ovisnosti o količini kisika u krvi.

Rezultati su pokazali da različite regije mozga jače reagiraju na nagrađivanje hranom nego novcem i da u takve djece postoji veći rizik od prejedanja. Zanimljivo je da se u ovom slučaju ne povezuje tjelesna masa djeteta s jačom reakcijom mozga na hranu u usporedbi s novcem već količina hrane koju su djeca pojela. Osim toga, znanstvenici su zaključili da se jači odgovor mozga na osvajanje hrane kao nagrade povezuje s prejedanjem i u odsustvu gladi.

Pred znanstvenicima su još mnogi izazovi povezani uz ovu temu jer su rezultati prijašnjih istraživanja podijeljeni. Međutim, Kathleen Keller, profesorica nutricionizma sa sveučilišta Penn State, smatra da ovakvi rezultati mogu pomoći u prevenciji loših prehrambenih navika i pretilosti u djece.

 

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja