Volite jesti orašaste plodove? Sigurno ćete zavoljeti i maslac napravljen od istih. Na tržištu se nude različite varijante takvih maslaca, no želite li rasplamsati svoju kreativnost i sastaviti recept prema vlastitim željama, pripremite ga u vlastitoj kuhinji.

Priprema domaćeg maslaca podrazumijeva korištenje orašastih plodova uz mogući dodatak soli i ulja, ali bez stabilizatora. U gotovom proizvodu odsustvo stabilizatora uzrokovat će izdvajanje ulja na vrh pa je takav maslac potrebno prije upotrebe promiješati. Domaći maslac od orašastih plodova je izvrsnog okusa i hranjiv jer njegovom konzumacijom unosite jednostruko- i višestruko nezasićene masne kiseline, biljne proteine, prehrambena vlakna i vitamin E.

Jeste li spremni napraviti svoju kombinaciju?

Orasi, bademi, brazilski i indijski oraščići, lješnjaci, kesteni i pistacija – odaberite svoj najdraži ili ih koristite u kombinaciji kao temelj za izradu maslaca. Želite li osigurati dodatni okus, orašaste plodove neposredno prije upotrebe lagano prepržite kako bi se oslobodila prirodno prisutna ulja, a osim toga lakše će se samljeti i smjesa će biti glađe konzistencije. Prilikom pripreme koristite miješalicu velike brzine. Maslac od orašastih plodova možete dodatno obogatiti raznim začinima ili zaslađivačima. Osim toga, možete dodati i sjemenke poput bundevinih, chia ili lanenih.

Za 1 ½ šalicu maslaca od orašastih plodova potrebno je:

  • 2 šalice orašastih plodova
  • 2-4 žličice maslinovog ulja
  • ¾ žličice soli (po želji)

Dodatno možete odabrati i jednu od navedenih opcija:

  • 1 žličica kave + 1 žličica kakaa + 1 žličica šećera
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice cimeta + 1 žličica šećera
  • 1 žličica Sriracha umaka

U gotovu smjesu maslaca od orašastih plodova po želji dodajte komadiće drugih oraščića, tamne čokolade, kokos, kandirani đumbir ili sušeno voće.

Kako u potpunosti iskoristiti sve blagodati ovog maslaca?

Napravite maslac od svježih orašastih plodova kako biste dobili puniji okus i izbjegli pojavu užeglosti. Otvorenu staklenku maslaca od orašastih plodova čuvajte na suhom i hladnom mjestu. Kako biste smanjili razdvajanje ulja na površinu namaza, odmah nakon izrade, spremite ga u hladnjak ili staklenku te okrenite naopako kako bi ulje polako prošlo kroz smjesu.

Donosimo vam nekoliko prijedloga kako koristiti maslac od orašastih plodova:

  • Namažite maslac na integralni, prepečeni kruh ili pak komadiće jabuke ili banane.
  • Ubacite maslac u recept za energetske pločice.
  • Pomiješajte maslac s čvrstim jogurtom ili ga dodajte u zobenu kašu. To može biti vaša idealna kombinacija za početak dana. Osim toga, zobene pahuljice možete ubaciti u staklenku prije samog recikliranja kako bi preko noći upile ostatke ovog hranjivog maslaca.
  • Želite li podići energetsku i nutritivnu vrijednost smoothija ubacite maslac u pripremu.
  • Integralne palačinke možete namazati maslacem uz dodatak komadića voća.
  • Maslac možete koristiti i u pripremi preljeva za salate te pripremi umaka za tjesteninu i pečeno povrće. Za preljev pomiješajte 1/3 šalice maslaca od orašastih plodova, 2 žličice soja umaka, 2 žličice narančinog soka te malo sušene crvene paprike.
  • Kako biste smanjili udio šećera u kolačima, muffinima i drugim slasticama, maslac od orašastih plodova možete iskoristiti za glazuru tako da ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici na 10 sekundi i pomiješate s nekoliko žličica mlijeka.

Nadamo se da ćete uz pregršt ovih savjeta pripremiti ukusan maslac od vama najdražih orašastih plodova. U slast!

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja