Sigurnost hrane je iznimno važna s obzirom da direktno utječe na zdravstveni status svake pojedine osobe. Vrlo često je u društvu prisutno uvriježeno mišljenje kako je hrana pod utjecajem brojnih vanjskih čimbenika na koje mi ne možemo utjecati te kako sigurnost hrane ne ovisi o nama. Međutim, upravo se ovdje često krije zamka. Proizvođač je dužan osigurati zdravstvenu ispravnost hrane tijekom procesa proizvodnje, pripreme, transporta i skladištenja na policama. Onog trenutka kada kupimo hranu njezina sigurnost ovisi upravo o nama odnosno o načinu na koji rukujemo s njom.

Pravilnim rukovanjem hranom možemo znatno smanjiti rizik za naše zdravlje posebno kad je riječ o osjetljivim dobnim skupinama kao što su djeca, trudnice i osobe starije životne dobi.

Kako pravilno rukovati s hranom?

  • Perite ruke toplom vodom i sapunom, barem 20 sekundi, prije kontakta s hranom, tijekom pripreme hrane te neposredno nakon pripreme hrane.
  • Kuhinjske površine održavajte urednima za vrijeme pripreme hrane, a svakako ih temeljito prebrišite nakon pripreme jela.
  • Kuhinjski pribor i posude koje koristite dobro operite nakon pripreme hrane, a prije početka kuhanja provjerite jesu li čisti.
  • Tijekom pripremanja hrane preporučljivo je koristiti i papirnate ručnike.
  • Vodite računa o higijeni spužvica koje se koriste, mijenjajte ih barem svaka tri tjedna.
  • Kuhinjske krpe redovito mijenjajte, a također je preporučljivo redovito iskuhavanje.

Kako pravilno skladištiti hranu?

  • Kupljenu hranu skladištite prema uputama navedenim na ambalaži. Lako pokvarljive namirnice spremite u hladnjak, a ostale čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
  • Temperaturu u hladnjaku održavajte do najviše 5 ֠ C, jer više temperature pogoduju razvoju bakterija.
  • Pretrpavanje hladnjaka nije preporučljivo jer se na taj način smanjuje cirkulacija zraka i otežava održavanje potrebne temperature.
  • Crveno meso, perad, svježu ribu i jaja odvojite od ostatka namirnica prilikom kupovine, ali i tijekom skladištenja u hladnjaku.
  • Termički obrađenu hranu nikako nemojte držati na istoj polici na kojoj se nalazi crveno meso, perad, svježa riba i morski plodovi te jaja u hladnjaku.
  • Jednom odmrznutu hranu nikako nemojte ponovno zamrzavati.
  • U slučaju da se na određenoj namirnici pojavila plijesan bacite cijeli komad. Plijesni proizvode štetne tvari za ljudski organizam koje mogu prodrijeti u dublje slojeve hrane, stoga ako odstranite dio vidljive plijesni ne možete biti sigurni da je namirnica zdravstveno ispravna.

Kako pravilno termički obraditi hranu?

  • Temeljito odmrznite hranu kako biste tijekom termičke obrade hrane postigli ravnomjernu temperaturu u svim dijelovima. Ova preporuka se ne odnosi za proizvode na čijoj je ambalaži striktno navedeno da se ne odmrzavaju prije termičke obrade, primjerice smrznuta mješavina povrća.
  • Hranu temeljito skuhajte, a posebno meso, perad, ribu i jaja.
  • Jela pri kuhanju, primjerice juhe i variva, moraju proključati jer na taj način postižete temperaturu od 70 ֠ C. Time ćete uništiti štetne mikroorganizme i osigurati da hrana bude sigurna za konzumaciju.
  • Pri termičkoj obradi mesa i peradi provjerite je li njihov sok bistar, a ne ružičaste boje.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja