Između posla, obitelji, vježbanja i dnevnog odmora postoje još brojne aktivnosti koje nastojimo „odraditi“ tijekom dana. Međutim, često se javlja osjećaj umora i nedostatka snage za sve ono što moramo napraviti tijekom dana što u konačnici može rezultirati nezadovoljstvom i frustracijom. U takvim trenucima potrebno je sagledati situaciju s različitih strana te se zapitati je li umor prisutan zbog pretrpanog rasporeda ili je to pak posljedica neadekvatne prehrane.

Kako biste tijelu osigurali dovoljan izvor energije te smanjili umor tijekom dana, poslužite se određenim trikovima. S obzirom da je dokazano kako pridonose smanjenju umora, posebno onog popodnevnog nakon obroka, složeni ugljikohidrati, vitamini B skupine i kofein mogu biti vaš as u rukavu,. Također, oni mogu povećati vašu produktivnost zahvaljujući čemu možete obaviti više zadataka tijekom dana. Dodatan pozitivan učinak jest poboljšanje fokusa i koncentracije.

Kava, čaj, čokolada te energetski napitci izvor su kofeina koji će povećati budnost. Pitate li se koliko je kofeina dnevno dozvoljeno konzumirati kako bi ostvarili sve pozitivne učinke, a pritom bili sigurni da neće doći do nuspojava? Maksimalna dozvoljena dnevna doza kofeina je 400 mg što iznosi otprilike 3 kave dnevno. Ugljikohidrati pružaju energiju i predstavljaju gorivo za mozak te tako pridonose boljoj koncentraciji. Voće, povrće, žitarice i orašasti plodovi pružaju kvalitetan izvor ugljikohidrata tijekom dana. Vitamini B skupine sudjeluju u procesu razgradnje hrane pri čemu se oslobađa energija, stoga su iznimno važni za osiguravanje dovoljno energije. U slučaju da patite od nedostatka vitamina B skupine, metabolički procesi se ne mogu odvijati na odgovarajući način. Vitamin B možete unijeti putem mesa, mekinja, klica žitarica, mlijeka, žumanjka te mahunarki.

Navedene činjenice govore u prilog kako je pravilna i uravnotežena prehrana jedan od preduvjeta za osiguravanje dovoljne količine i raspodjele energije tijekom dana, a time i smanjenje kroničnog umora.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja