Jeste li ikada razmišljali kako ćete servirati obrok vašoj djeci ili ih potičete da sami oblikuju svoj tanjur? Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sensory Studies otkrilo je da djeca imaju različite preferencije glede serviranja hrane te da to ovisi o spolu i dobi.

U ovom istraživanju sudjelovalo je ukupno 100 učenika, od toga 51 učenik u dobi od sedam do osam godina i 49 učenika u dobi od 12 do 14 godina. Učenici su najprije ispunili dva upitnika. Prvi o preferencijama serviranja hrane, a drugi o tome koliko im se sviđa pojedini predloženi obrok. Istraživači su im zatim prikazali slike pojedinih obroka (mesne okruglice s krumpirom, tjestenina i mljeveno meso s rajčicom, meso, povrće i riža iz woka, salata od tjestenine, riblji file s prilogom) serviranih na tri različita načina:

  1. namirnice servirane tako da se međusobno ne dotiču
  2. dio namirnica se ne dotiče, a dio je pomiješan
  3. sve namirnice su pomiješane zajedno.

Učenici su trebali odabrati koji način serviranja im  se najviše sviđa. Rezultati su pokazali da djevojčice u dobi od sedam do osam godina daju prednost tanjurima na kojim su namirnice servirane tako da se međusobno ne dotiču. S druge strane, dječacima iste dobi nije bilo važno kako su namirnice servirane na tanjuru. Starija djeca su prednost dala tanjurima na kojim su sve namirnice bile pomiješane zajedno ili tanjurima na kojim je dio namirnica bio pomiješan, a dio namirnica se nije doticao. U starije djece nije bilo razlike u ovisnosti o spolu.

Istraživači su zaključili da je potrebno provesti više studija na ovu temu u budućnosti i ispitati zašto djeca daju prednost određenom načinu serviranja namirnica. Osim toga, Annemarie Olsen, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Kopenhagenu, koja istražuje ovu tematiku, naglasila je kako je bolje servirati namirnice tako da se međusobno ne dotiču jer djeca tada mogu pomiješati sve zajedno ako to žele, međutim ako se namirnice serviraju već pomiješane nemoguće ih je rastaviti.

Vizualna prezentacija hrane nam je svakako bitna jer je to prvi čimbenik na temelju kojeg donosimo mišljenje o serviranoj hrani. PETICA vam zato donosi pet savjeta kako mališanima obrok u tom smislu učiniti zanimljivijim:

  1. Umjesto klasične pripreme smoothija u čaši, složite ga u zdjelicu i napravite „Smoothie bowl“. Dekorirajte ga raznim sjemenkama, orašastim plodovima i voćem.
  2. Integralni francuski kruh narežite na deblje kolutiće i izdubite. Napunite kruh svježim sirom i sjeckanim povrćem i dekorirajte.
  3. Ako vaše dijete nije ljubitelj povrća, ali voli muffine, napravite povrtne, zelene muffine i nadjenite im ime po nekom superjunaku.
  4. Pomoću raznih kalupa izrežite voće i servirajte ga na tanjuru. Mališani će biti oduševljeni.
  5. Jaja na oko servirajte u obliku cvijeća uz pomoć raznog povrća.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja