PETICA-igrom do zdravlja završila je trogodišnju edukaciju učenika u 15 zagrebačkih škola. Završetak programa obilježen je završnim aktivnostima u četvrtim razredima, ali ujedno i u trećim i drugim razredima koji nastavljaju učiti i veseliti se s PETICOM u idućoj školskoj godini.

Učenici su na završnim aktivnostima prolazili kroz zabavne kvizove te pripremali tanjur uspomena na kojem su uz namirnice, koje sadrži svaki zdravi tanjur, ostavili i svoje otiske ruku. Njihove PETICE su simbolično ukazale i na pet zdravih navika o kojima su učili te koje su tu da bi ih usmjeravale na zdraviji način življenja i po završetku programa.

Uz to su se zajedno s maskotama Njumi, Njamijem i Vodenkom prisjetili svih zajedničkih aktivnosti u programu te su učenici istaknuli ono što im je bilo najdraže proteklih godina. Tijekom trogodišnje edukacije programa PETICA održane su različite aktivnosti i kampanje poput Zdravog doručka, #doručakza5, #međuobrokza5, #vježbamoza5, „PETICA za trčanje“, predstava „Tko su Bljaksoni ili zašto treba dobro jesti?“, posjete eko imanju Zrno, završne aktivnosti na kraju školske godine i još mnogih drugih. Tako nam je učenica Anamarija Cebin iz OŠ F. Galovića, kazala kako su joj najdraže bile radionice povezane uz prehranu u sklopu kojih su imali priliku vidjeti različite pokuse. Istaknula je kako joj je učenje o probavnom sustavu posebno ostalo u sjećanju. Kao aktivnosti koje su je posebno razveselile nabrojala je „Zdravi doručak“ i „PETICA za trčanje“. Kada smo detaljnije počeli razgovarati o životnim navikama, Tena Arapović iz OŠ F. Galovića, rekla nam je kako je PETICA potaknula, ne samo nju, nego i njezinu cijelu obitelj na tjelovježbu i zdraviju prehranu što joj se najviše i svidjelo kod ovog programa. Posebno je naglasila kako je njezina mlađa sestra, od kada je PETICA aktualna obiteljska tema, postala više tjelesno aktivna i manje vremena provodi igrajući video igrice. S ponosom je rekla kako njezina majka nastoji zdravije pripremati hranu te kako se kao obitelj više odlučuju za kupovinu domaćih proizvoda i pripremu zdravijih međuobroka te redovito iskušavaju nove recepte iz priručnika za roditelje.

Anamariju i Tenu smo, zajedno s ostalim učenicima, iznenadili malim darom. Njime smo htjeli dodatno potaknuti učenike da se i dalje pridržavaju pet zdravih navika i nakon završetka programa. PETICA-igrom do zdravlja pripremila je za učenike u trećim i četvrtim razredima posebni PETICA straničnik. Njime učenici mogu označiti gdje su stali s čitanjem knjige, a svaki će biti personaliziran jer se na poleđini straničnika mogu, prema želji djeteta, obojiti pet zdravih navika. Uz mala iznenađenja, svaki učenik je dobio i vlastitu diplomu kojom je potvrdio sudjelovanje te uložen trud i rad tijekom protekle školske godine.

Želimo se zahvaliti učenicima i njihovim roditeljima koji su završili sudjelovanje u programu PETICA na trudu, radu i suradnji te se nadamo da vam je PETICA pomogla u stvaranju zdravih cjeloživotnih navika.

Veselimo se nastavku programa PETICA-igrom do zdravlja u idućoj školskoj godinu te novim, uzbudljivim aktivnostima koje pripremamo za učenike trećih i četvrtih razreda te vas roditelje!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja