Volite li da vam jela budu „standardnog“ okusa – niti previše ljuta, gorka, slatka ili slana? Ne volite baš eksperimentirati s okusima ili pak volite da hrana probudi sva vaša osjetila?

Znamo da postoji pet okusa koje naši okusni pupoljci prepoznaju – slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Mnoga jela ističu se baš po okusu koji prevladava, a to je obično slatko, kiselo i slano, no što je s gorkim okusom? Gorčina obično nije dobro prihvaćena te je i razlog zašto primjerice djeca ne preferiraju unos brokule ili prokulica. Ovaj okus intenzivno podražuje naše pupoljke radi čega obično i nije dobro prihvaćen. Kada govorimo o hrani gorkog okusa zapravo mislimo na široki spektar namirnica od crne kave do tamne čokolade te različitog voća i povrća, kao i začina poput rikole, radiča, brokule, prokulice, blitve, brusnica, grejpa, kelja, rabarbare, mente, kurkume, anisa, senfa te još mnogih drugih.

Koje su prednosti namirnica gorkog okusa?

Vrijednost ovih namirnica je u mnogim hranjivim tvarima koje one sadrže, a koje onda dodatno obogaćuju jelovnik u koje su nadodane. Tako primjerice voće koje daje tu dodatnu gorčinu našim ustima će ujedno pridonijeti unosu vitamina C, a povrće koje je gorko obično obiluje antioksidansima, vitaminom K, vlaknima te je obično manje kalorično. Također, dodavanjem takve vrste namirnica u jela pridonijet ćemo jačem isticanju ostalih okusa te potaknuti apetit. Samo neki od takvih primjer su kombinacija kokosa, đumbira i senfa koja se može koristiti za preljev u sklopu glavnog jela.

Gorki okus i uravnoteženost jela – postoji li poveznica?

Zanimljivo je da se upravo gorke namirnice koriste kako bi se primjerice uravnotežila jela koja su previše slatka ili kod kojih prevladava onaj „mesnati“ odnosno umami okus. S druge strane, ako vam je jelo previše gorko onda se obično koristi sol ili slatka namirnica kako bi se ono uravnotežilo.

Što se događa kada koristimo više namirnica gorkog okusa zajedno?

Jednom kada spojene zajedno, namirnice koje su gorke, djeluju na način da međusobno ističu sve okuse namirnice s kojom su uparene, a sama gorčina u tom slučaju ne dolazi u „prvi plan“. Upravo takvim kombinacijama se dodatno pobuđuju naši okusni pupoljci različitim okusima koji inače ne bi možda bili toliko izraženi da namirnice nisu konzumirane u kombinaciji. Primjer tomu je salata od rikole s orasima začinjena limunom, kombinacija čokolade i kave, rabarbare i jagoda, blitve i krumpira ili kurkume i kokosa. Upravo takvim uparivanjem osigurat ćemo da svi okusi namirnica maksimalno dođu do izražaja u našim ustima.

Igranjem s vrstama namirnica, a time i njihovim bogatstvom okusa izazov je u kojem se isplati okušati! Namirnice u kojima prevladava gorki okus omogućit će vam kreativnost u kuhinji te otvoriti vrata različitim kombinacijama i novim okusima koji će se međusobno dobro nadopunjavati. Iznenadite svoju obitelj nekom novom kreacijom i poigrajte se bogatstvom prirode u namirnicama koje nas okružuju!

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja