Šafranika je biljka s Mediterana te je porijeklom iz Egipta. Poznato je kako je u 16. stoljeću prenesena u Veliku Britaniju iz koje se proširila na ostale dijelove Europe. Šafranika ima višestruku primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Najveću primjenu ima u tekstilnoj industriji gdje se upotrebljava kao boja za tkanine zbog svoje specifične žute boje. Njena sposobnost bojanja koristila se i u kulinarstvu prilikom priprave jela. Na taj su način kulinarski majstori pokušali zamijeniti jedan od najskupljih začina, šafran, a upravo je iz toga proizašao naziv šafranika. U novijoj povijesti otkriveno je kako su sjemenke šafranike bogate uljem koje je nositelj brojnih blagotvornih učinaka za organizam.

Dijelimo ga prema sastavu na dvije vrste, ulje šafranike bogato oleinskom masnom kiselinom te ono bogato linolnom masnom kiselinom. Prvi, odnosno oleinski tip je stabilan na povišenoj temperaturi, stoga se on koristi u pripremi namirnica, za procese prženja i kuhanja, ali zato manju primjenu pronalazi u kozmetičkoj industriji. S druge strane, linolni tip je sastavni dio brojnih kozmetičkih proizvoda za njegu lica i tijela.

Ulje šafranike koristi se za kuhanje pri čemu je izvrsna zamjena za druga biljna ulja. Svakodnevna konzumacija može poboljšati razinu kolesterola, pospješiti kontrolu razine šećera u krvi te inzulinsku osjetljivost. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, čime doprinosi prevenciji bolesti srca i krvožilja. Također, ulje šafranike smanjuje abdominalnu masnoću i povećava mišićno tkivo nakon konzumacije u trajanju od 16 tjedana. Ujedno je odličan izbor za poboljšanje kvalitete i teksture kože, pri čemu može ukloniti pore, smanjiti osip i akne te pridonijeti regeneraciji kože.

Ulje je dostupno na tržištu, a možete ga potražiti u ljekarnama, biljnim drogerijama, prodavaonicama zdrave hrane ili pak u online prodaji. Također, odlikuje ga dobar omjer cijene i kvalitete radi čega je prihvatljivo potrošačima. Ulje šafranike, iako pogodno za pripremu namirnica, još se uvijek rijetko koristi u kućanstvima na području Europe. Uglavnom je zastupljeno u prehrani u zemljama u kojima se najviše proizvodi, a to su Meksiko, Egipat i Kina.

Želite li uvesti novosti u vašu prehranu? Donosimo vam nekoliko činjenica koje će vas potaknuti da uključite ulje šafranike na vašu listu namirnica.

  • Zamijenite suncokretovo ulje koje inače koristite uljem šafranike. S obzirom da ulje šafranike nema intenzivan okus omogućit će vam da okus povrća pripremljenog na njemu doživite u punom sjaju.
  • Koristite ulje šafranike prilikom priprave slastica! Bilo da je riječ o palačinkama, keksima ili tortama, ovo ulje će se dobro uklopiti jer ne narušava slatki okus.
  • Pripremite marinadu za meso na bazi ulja šafranike u kombinaciji sa začinima poput papra, crvene paprike, kajenskog papra, soli i češnjaka.
  • Studijom provedenom na Ohio State University utvrđeno je kako 1 2/3 čajne žličice ulja šafranike smanjuje rizik od bolesti srčano-žilnog sustava u žena. Istražite sami u kojim ga sve jelima možete koristiti kako biste zaštitili zdravlje vašeg srca.
  • Pripazite na skladištenje ulja jer je podložno kemijskim promjenama. Čuvajte ga na hladnom, suhom i tamnom mjestu kako biste duže mogli uživati u njegovim blagodatima.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja