Tradicionalna uskršnja trpeza u Republici Hrvatskoj se obilježava zajedničkim obiteljskim doručkom, nakon blagoslova hrane. Namirnice koje vladaju uskršnjim stolom su: kuhana šunka u domaćem kruhu, jaja, francuska salata, hren, rotkvice, mladi luk te pinca, mirisni slatki kruh koji razveseljava brojna nepca. No, sve to već znamo i zato smo odlučili saznati što se nalazi na obiteljskim stolovima u vrijeme Uskrsa diljem svijeta.

  • Argentina

U Argentini se stanovnici za vrijeme Uskrsa vraćaju u kuće svojih roditelja kako bi se okupili svi zajedno za obiteljskim stolom. Drugim riječima, možemo reći da se Uskrs obilježava obiteljskim druženjem i dobrom trpezom. Tradicionalno jelo uskršnje trpeze zove se locro, a riječ je o gulašu koji se priprema od posebne vrste krumpira papa chola koji ima jedinstven okus, zatim neke vrste mesa (obično govedina) i povrća (luk, grah, tikvice, bundeva). Osim gulaša, priprema se i slani bakalar sa slanutkom i empanade koje dobivaju korizmenu preobrazbu pa su umjesto mesa punjene tunom ili nekom drugom ribom, povrćem ili sirom i orasima. Nezaobilazna je i uskršnja pita, tarta pascualina, punjena rikotom, tvrdo kuhanim jajima, špinatom, artičokom i peršinom.

  • Brazil

Tradicionalno uskršnje jelo u Brazilu naziva se bacalhoada, a riječ je o slanom filetu bakalara. To je jelo Brazil zadržao kao dio kulinarske baštine od Portugala, bivše kolonijalne sile. Jedan od brojnih načina pripreme ovog jela jest da se kupusovim lišćem obloži veći lonac, što sprječava da se bakalar zalijepi za lonac. Zatim se na kupus slaže krumpir, luk, bakalar, kuhana jaja i rajčica narezana na ploške. Ponovno se na vrh stavi red bakalara i sve se opet pokrije kupusovim lišćem. Nadoda se maslinovo ulje, voda te začini i sve zajedno kuha. Za desert se na uskršnjem stolu može pronaći i paçoca de amendoim, slatko – slani brazilski slatkiš od samo nekoliko sastojaka – mljeveni kikiriki, sol, šećer i kasava.

  • Ekvador

Istražili smo i koje je tradicionalno jelo uskršnjeg stola na sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike, točnije u Ekvadoru. Njihov uskrsni specijalitet je fanesca, juha napravljena od 12 vrsta graha (što predstavlja 12 apostola), žitarica, suhog slanog bakalara (bacalao), češnjaka, luka, mlijeka i graška. Sastojci se mogu i razlikovati od obitelji do obitelji. Ova tradicionalna juha se poslužuje s tvrdo kuhanim jajima i prženim sirom. Nakon juhe poslužuje se prilog, pire krumpir koji se naziva molo. Kao tradicionalni uskršnji desert u Ekvadoru poslužuje se dulce de higos, odnosno smokve kuhane u sirupu.

  • Finska

Tradicionalna finska uskršnja trpeza uključuje janjetinu začinjenu biljem i češnjakom ili neka druga mesna jela poput gulaša te jela od piletine. Također, u vrijeme Uskrsa poslužuje se i pašteta od jetrica, razna jela od jaja te kuhane, marinirane ili slane ribe. Tipični prilozi za ova jela su kuhano povrće s glaziranim maslacem ili pečeno korjenasto povrće. Za one koji žele imati uskršnji desert na finski način, pripreme moraju početi nekoliko dana unaprijed. Naime, tradicionalni finski desert, mämmi, koji se priprema od vode, melase, raženog brašna, raženog slada, začinjene soli i osušene narančine kore u prahu, mora se dobro ohladiti prije posluživanja. Najčešće se poslužuje uz šalicu mlijeka.

  • Francuska

Francuzi imaju poseban specijalitet na uskršnjem stolu, a to je le gigot d’agneau Pascal, odnosno pečena janjeća noga začinjena češnjakom i začinskim biljem (primjerice ružmarinom). Kao prilog janjetini najčešće se poslužuje zeleni grah i mješavina svježeg povrća iz vrta. Za predjelo se poslužuju šparoge s kuhanim jajima i naribanim, svježim vlascem. Francuzi nemaju tradicionalnog uskršnjeg deserta pa se najčešće jedu čokoladne uskršnje poslastice ili torta u obliku gnijezda.

  • Grčka

Tsoureki je tradicionalni pleteni grčki kruh s okusom mastike i mahlaba, začina napravljenog od sjemenki vrste trešnje. Dekorira se i poslužuje uz kuhana jaja koja su obojana crvenom bojom. Uobičajeno glavno jelo je pečena janjetina ili kozletina, a prilozi su patate fournou, odnosno pečeni krumpir s citrusima i origanom i spanakotyropita, odnosno špinat i pita od sira. Za predjelo se često poslužuju grčke masline i tzatziki, umak od jogurta i krastavaca.

  • Meksiko

U Meksiku se tijekom Korizme i Uskrsa najčešće konzumiraju riba i morski plodovi. Najčešće se poslužuje riblja juha s komadima ribe i lima grahom, sirovi škampi ili pljeskavice od škampa koje se poslužuju uz tradicionalni umak pipian, napravljen od začina i sjemenka bundeve. Od povrća se često konzumira nepal, kaktus ravnog lista, a kombinira se sa salatama, tacosima i jajima. Tradicionalni meksički desert koji se poslužuje u uskrsno vrijeme je capirotada. Glavni sastojci ovog deserta su francuski kruh namočen u kuhani sirup od šećera, cimeta i klinčića te dodaci poput orašastih plodova i suhog voća.

  • Rusija

Najpoznatija uskršnja delicija iz Rusije je pashka, ukusan desert čiji su glavni sastojci zrnati sir, krem sir i sušeno voće pa se može jesti samostalno ili s kruhom. Također, u ruskoj uskršnjoj košarici pronaći ćete i kulich – visoki, cilindrični i slatki kruh. Od ostalih namirnica u Rusiji se jedu kuhana jaja, šunka, janjetina, maslac i hren s crvenom repom.

  • Ujedinjeno Kraljevstvo

U Ujedinjenom Kraljevstvu se za uskršnji doručak, kao i kod nas poslužuju kuhana jaja, a za ručak se tradicionalno servira pečena janjetina. Diljem Ujedinjenog Kraljevstva se poslužuje i desert, simnel cake, voćna torta prekrivena slojem prženog marcipana. Torta se dekorira s dvanaest kuglica koje onda predstavljaju 12 apostola.

Nema razloga da tijekom Uskrsa i uskrsnih blagdana ne uživate u hrani, međutim pritom valja pripaziti na osnovne principe pravilne prehrane, a to su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja