Čaj je napitak koji je poznat već tisućama godina, a podrijetlom je iz Kine. Uz vodu, nezaslađeni čaj je odličan napitak za adekvatnu hidraciju u kojem osobito uživamo za vrijeme hladnih zimskih dana. Karakterizira ga posebna aroma i okus te brojni pozitivni učinci na zdravlje.

Koja vam je prva asocijacija na riječ čaj?

Naziv čaj trebali bismo koristiti samo za one napitke koji su pripremljeni od lišća biljke Camellia sinensis, a ovisno o načinu proizvodnje možemo ih podijeliti na nefermentirane, polufermentirane i fermentirane čajeve. Kod proizvodnje nefermentiranih (zelenih, žutih, bijelih) čajeva lišće je najprije izloženo pari kako bi se smanjila oksidacija kojoj pridonose enzimi te zadržala boja lišća i karakterističan okus, a zatim se takvo lišće osuši. Takav je čaj osvježavajući i blaži u odnosu na ostale. Proizvodnja polufermentiranih (oolong) čajeva podrazumijeva samo djelomično oksidirano lišće. Za dobivanje fermentiranih (crnih) čajeva, lišće se fermentira utjecajem enzima, a zatim osuši.  Tako lišće razvija karakterističnu boju i aromu.

Biljne (kamilica, kadulja, lipa, kopriva,…) i voćne infuzije volimo nazivati istim imenom (čaj) iako to zapravo nisu. Biljne i voćne infuzije ne sadrže kofein za razliku od čaja koji je drugi najpopularniji prirodni izvor kofeina. Jedna šalica (250 mL) crnog čaja sadrži 30-80 mg kofeina, dok jedna šalica (250 mL) zelenog čaja sadrži 35-60 mg kofeina.

Koji su poznati pozitivni učinci čaja na zdravlje?

Zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje, znanstvenici sve više proučavaju čaj, a najviše istraživanja provedeno je na zelenom čaju. Spojevi koji su zaslužni za blagotvorno djelovanje čaja na zdravlje su polifenoli odnosno flavonoidi i to zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Istraživanja su pokazala da zeleni i crni čaj utječu na smanjenje razine LDL kolesterola, krvnog tlaka i smanjenje rizika od pojave srčanog udara. Kod osoba starijih od 55 godina, redovito ispijanje čaja snižava rizik od pojave Alzheimerove bolesti i smanjenja kognitivnih sposobnosti. Rezultati istraživanja o povezanosti konzumacije čaja i smanjenja rizika od pojave karcinoma još uvijek nisu jednoznačni. Konzumacija nezaslađenog čaja, uz pravilnu prehranu može pridonijeti i regulaciji tjelesne mase. Također, može pridonijeti zaštiti od pojave zubnog karijesa zbog antivirusnih i antimikrobnih učinaka.

Za kofein je već poznato da njegova umjerena konzumacija povećava osjećaj budnosti te može biti korisna u sportovima izdržljivosti jer pridonosi boljoj izvedbi. S druge strane, u prevelikim dozama, kofein može smanjiti duljinu i kvalitetu sna te uzrokovati nemir, tresavicu, razdražljivost i/ili aritmiju. Također, djeluje i kao diuretik.

Jeste li danas već uživali u šalici čaja?        

Čaj je odličan napitak u bilo koje doba dana. Priprema se tako da se jedna žličica čaja prelije vrućom vodom. Listići zelenog čaja trebaju biti uronjeni u vodu od jedne do dvije minute, a listići crnog čaja od tri do četiri minute. Čaj možete ubaciti i u narančasti kuglof s orasima, a recept za njegovu pripremu donosimo u nastavku.

 

Narančasti kuglof s orasima

Sastojci:

  • 350 g pirea od muškatne tikve
  • 250 g integralnog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 mL mlijeka
  • 185 g neslanog maslaca
  • 50 mL čaja
  • 40 g sjeckanih oraha
  • 3 jaja
  • 10 žlica smeđeg šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica sode
  • 1,5 žličica cimeta
  • 0,5 žličice soli
  • naribana narančina kora (po želji)

Priprema:

  • Pire od muškatne tikve: tikvu oguliti, narezati na kockice i kuhati deset minuta, zatim ocijediti. Pomoću blendera napraviti pire od tikve i ohladiti ga.
  • Zagrijati pećnicu na 180°C.
  • Kalup za kuglof premazati maslacem i posipati brašnom.
  • U jednoj posudi pomiješati integralno i glatko brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i cimet.
  • U drugoj posudi pomiješati šećer i maslac, a zatim postepeno dodavati jedno po jedno jaje.
  • Postepeno dodavati smjesu iz prve posude u drugu posudu te mlijeko i čaj. Zatim miješati dok se ne sjedine svi sastojci.
  • U smjesu umiješati pire od bundeve, a zatim dodati sjeckane orahe i narančinu koru (po želji).
  • Smjesu izliti u kalup i peći oko 50 minuta.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja