Želite li provesti kvalitetno vrijeme s vašim najmlađima na svježem zraku te pritom učiniti nešto dobro za vaše zdravlje, predlažemo vam da se upustite u avanturu vrtlarenja. Uzgojem hrane prenosimo djeci poruku o važnosti konzumacije svježih i lokalno uzgojenih namirnica. Vrt ne mora nužno biti na velikoj površini, ako nemate mogućnosti i prostora, određene kulture možete uzgojiti i na vlastitom balkonu.
Proljeće nam donosi novo buđenje prirode, a samim time i priliku za uzgoj različitog voća i povrća. Iskoristite bogatstvo koje nam priroda nudi, slijedite navedene korake koji će vas zasigurno dovesti do slasnih šarenih plodova.

  • Uključite svoju obitelj

Razgovarajte s članovima obitelji te im predstavite ideju o uzgoju vrta kao priliku za zajedničko obiteljsko druženje i zabavu na svježem zraku. Također, zajedno kreirajte listu namirnica koje volite jesti i u čijim biste zalogajima voljeli uživati.

  • Osmislite lokaciju za „zeleni“ kutak

Bilo da u vašem domu imate veliko dvorište, balkon ili samo jedan prozor možete imati svoj vlastiti vrt. Dobar prostor za vrtlarenje zahtjeva barem šest sati sunca dnevno te mogućnost redovitog zalijevanja odnosno navodnjavanja u slučaju velikih površina. Nemate li mogućnost uzgoja vrta na većoj površini razmislite o uzgoju barem jedne do dvije kulture u većim posudama na vašem trijemu ili balkonu.

  • Kreirajte nacrt vlastitog vrta

Uzgoj vrta zahtjeva ulaganje slobodnog vremena i energije, stoga za početak možete odabrati jednu do dvije povrtne kulture. Također, preporučamo da prvi vrtlarski korak bude uzgoj začinskog bilja kako biste stekli vještine vrtlarenja. Neka vam članovi vaše obitelji pomognu u odabiru kultura koje ćete uzgajati kao i u kreiranju njihovog rasporeda sadnje u vrtu. Na taj način možete bolje iskoristiti radnu površinu što će u konačnici rezultirati i većim prinosima. Pri osmišljavanju nacrta za vrt uzmite u obzir da svaka biljka ima svoje vrijeme u godini kada je trebamo saditi. Primjerice grašak, salata, luk i luk kozjak te špinat i blitva su kulture otpornije na niže temperature, stoga s vrtlarenjem možete započeti već u ožujku. Toplije dane u travnju i početak svibnja iskoristite za sadnju mrkve, pastrnjaka, peršina, rotkvice, kupusnjača, krumpira i začinskog bilja. U slučaju da u vašoj blizini postoje osobe koje imaju iskustva u uzgoju vrta svakako i njih uključite u osmišljavanje vašeg „zelenog“ kutka. Svaki vrtlar ima svoje tajne i trikove koji vam mogu pomoći da vaš obiteljski vrt bude što uspješniji.

  • Uključite i najmlađe u vrtne aktivnosti

Brojne su aktivnosti u koje možete uključiti i vaše najmlađe članove obitelji kada govorimo o vrtlarenju. Primjerice pri sadnji luka mogu napraviti rupe u zemlji u koje ćete stavljati lukovice, a potom ih mogu i popuniti zemljom. Djeca se vole igrati s vodom pa im osigurajte male šarene kantice za zalijevanje vrta te ih zamolite da vam pomognu pri navodnjavanju zemlje. Također, mogu čupati travu i korov kojih u vrtu nikada ne manjka.
Osim što ćete imati priliku za zajedničku tjelesnu aktivnost na svježem zraku, djeci vrijeme provedeno u vrtu može pomoći da se povežu s prirodom te nauče od kuda potječe hrana.

  • Uživajte u plodovima vašeg rada

Kada za to dođe vrijeme uberite vaše plodove te organizirajte zajedničku obiteljsku večeru na kojoj ćete uživati u plodovima vašeg rada. U slučaju da vam određene kulture nisu rodile ili ste imali neke druge probleme prilikom uzgoja nikako nemojte odustati. Potrebno je određeno vrijeme i iskustvo koje će vam pomoći da se uspješno nosite s dinamičnim sustavom zvanim priroda.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja