Novosti

2010. 2017.

Gorući zdravstveni problemi s kojima smo danas suočeni

20. listopada 2017.|

Svjetska zdravstvena organizacija (engl. WHO, World Health Organization) je organizacija Ujedinjenih naroda čiji je jedan od glavnih ciljeva koordinacija međunarodnog javnog zdravstva. Ona je odgovorna za sva globalna zdravstvena pitanja. Samim time vodi brigu o utjecaju prehrane na zdravlje svih osoba diljem svijeta. Uočeno je kako brojne populacije zahvaćaju različita narušena zdravstvena stanja čiji uzrok leži upravo u neadekvatnoj prehrani. Upravo na tom tragu, Svjetska zdravstvena organizacija postavila je šest globalnih nutritivnih ciljeva koje je potrebno ostvariti do 2025. godine u cilju očuvanja zdravlja opće populacije. O kojim je ciljevima te predloženim strategijama riječ, možete pronaći u nastavku teksta. Poremećaj

2709. 2017.

Jeste li spremni za novu školsku godinu s PETICOM?

27. rujna 2017.|

Hrvatski liječnički zbor provodit će javnozdravstveni program PETICA-igrom do zdravlja i u ovoj školskoj godini s ciljem isticanja važnosti pravovremene prevencije pretilosti u djece školske dobi. PETICA-igrom do zdravlja će se provodit u 13 osnovnih zagrebačkih škola na području Novog Zagreba - istok, Žitnjaka, Črnomerca, Donjeg grada i Stenjevca. U program će biti uključeno više od 1000 učenika te vas roditelje odnosno ukupno 3500 dionika. Dodatan razlog i poticaj našem radu su zabrinjavajući statistički podaci koji nam pokazuju da je 107,7 milijuna djece i 603,7 milijuna odraslih osoba pretilo diljem svijeta. Od 1980. godine udvostručio se broj osoba koje boluju

2709. 2017.

Jeste li već pripremili vašu zimnicu?

27. rujna 2017.|

Sladokusci i gurmani obožavaju ljeto upravo zbog brojnog voća i povrća koje sazrijeva u tom razdoblju. Pripremom različitih vrsta slanih i slatkih zimnica možemo produžiti čaroliju ljetnih okusa na nepcima u ostalim dijelovima godine. Izabrali smo za vas recepte koji će vam pomoći da zadržite okuse ljeta na vašoj zimskoj trpezi. 1. Neobična marmelada U slučaju da vaš mališan ne voli konzumirati mrkvu, neobična marmelada izvrstan je izbor. Okus mrkve je zamaskiran okusom jabuke, soka od naranče te začina. Vrijeme pripreme: 90 minuta Sastojci: 5 kg jabuka 2 kg mrkve 300 ml cijeđenog soka od naranče šećer (po želji) cimet

2709. 2017.

Učinite korak za zdravije sutra!

27. rujna 2017.|

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja imao je priliku razgovarati s Tomislavom Marinovićem, magistrom kineziologije i strastvenim trkačem, koji je 1. rujna nastupio na najpoznatijoj svjetskoj utrci Ultra trail du Mont Blanc (UTMB). Ovaj talentirani trkač i sportaš nastupao je na utrkama diljem svijeta te postigao impozantne rezultate iz čega možemo zaključiti da ćemo o Tomislavovim uspjesima slušati još dugi niz godina. Kao glavni trener škole trčanja Trčaona, zarazio je mnoge svojom ljubavlju prema tjelesnoj aktivnosti i kretanju. Dokaz tomu su brojni novi trkači koji nakon treninga s Tomislavom broje „kilometre u nogama“ te redaju nastupe na utrkama diljem Hrvatske jer

2709. 2017.

Može li edukacija promijeniti prehrambene navike u djece?

27. rujna 2017.|

Pretilost je bolest koja zahvaća brojnu populaciju diljem svijeta što dovodi do zaključka da je svijest o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje nedovoljno razvijena. Nedvojbeno je kako su pravilna prehrana i adekvatna tjelesna aktivnosti stupovi zdravlja, stoga se putem brojnih kampanja diljem svijeta nastoji educirati populaciju te time prevenirati stopu pretilosti. Međutim, često se nameće pitanje u kojem životnom razdoblju je potrebno započeti s edukacijom, odnosno je li prerano krenuti još od vrtićke dobi. Psiholozi s prestižnog Sveučilišta Standford utvrdili su kako edukacijom izbirljive djece o pravilnoj prehrani i važnosti za njihovo zdravlje može dovesti do većeg

2709. 2017.

Jesu li nam dodaci prehrani nužni?

27. rujna 2017.|

Prema pravilniku o dodacima prehrani (NN 126/2013) izdanog od strane Ministarstva zdravstva dodaci prehrani su definirani kao pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja. Kada govorimo o dodacima prehrani primarno se to odnosi na vitamine i minerale, ali i aminokiseline, esencijalne masne kiseline, vlakna, organe i ekstrakte biljnih vrsta, mikroorganizme, jestive gljive, alge, pčelinje proizvode i druge tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom. Stavljanje dodataka prehrani na tržište moguće je isključivo u zapakiranom obliku, u različitim formama poput kapsula, pastila, granula,

2209. 2017.

Tikva i prijatelji

22. rujna 2017.|

Vrijeme pripreme: 40 minuta Sastojci (4 osobe): 1 muškatna tikva 1 jaje 5 žlica pšeničnog brašna 2 krumpira 100 g svježeg sira sol po želji Priprema: Očistiti te oguliti muškatnu tikvu i krumpir, a potom ih naribati te pustiti da otpuste vodu. Nakon 5 minuta, dobro ocijediti tikvu i krumpir, a potom sve zajedno pomiješati s ostalim sastojcima. Staviti u lim za pečenje te u njega izliti prethodno pripremljenu smjesu, a potom peći na 200 ̊ C dok se sadržaj ne počne odvajati od lima za pečenje. Nakon pečenja, ohladiti, narezati na trakice te po želji poslužiti uz šalicu jogurta.

1309. 2017.

Deset namirnica koje mogu utažiti žudnju za hranom

13. rujna 2017.|

Vjerojatno ste se nebrojeno puta zatekli u situaciji da žudite za nekom malo manje zdravom namirnicom. Prema procjenama 50% populacije ima žudnju za namirnicama bogatim energijom, dodanim šećerom i solju. U slučaju da se teško odupirete konzumaciji visokoenergetskih namirnica u konačnici takvo ponašanje može rezultirati nakupljanjem viška kilograma. Kako bismo vam olakšali takve krizne trenutke, donosimo vam 10 namirnica koje će zadovoljiti nepce, utažiti glad, a tijelu pružiti bogatstvo hranjivih tvari. 1. Svježe voće Voće je prirodan izvor šećera pa samim time izvrsno ublažava želju za različitim oblicima slastica. Osim toga voće je izvor vlakana, vitamina i minerala, antioksidansa te

609. 2017.

Čudesan svijet okusnih i mirisnih pupoljaka

6. rujna 2017.|

Okusi, mirisi i aroma hrane određuju naš ukupan doživljaj hrane, a fiziološki gledano predstavljaju u potpunosti tri odvojena čimbenika. Osjet okusa je nešto što je genetski uvjetno i s njime se rađamo. U znanstvenoj literaturi priznato je pet vrsta okusa, a to su slatko, slano, kiselo, gorko te umami. S druge strane, raspoznavanje mirisa je moguće jer ih učimo iskustveno. Aroma hrane nije nešto što mi zapravo osjetimo već se ona kreira u našem mozgu temeljem onog što okusimo putem okusnih pupoljaka te namirišemo putem osjeta njuha. Smatra se kako je mogućnost raspoznavanja okusa od prvog dana života, gledano iz