Novosti

2101. 2020.

Detoksikacija – mit ili istina?

21. siječnja 2020.|

Posljednjih godina sve više raste popularnost detoksikacije. Ljudi sve više posežu za njom osobito nakon blagdanskog prejedanja i u proljeće. Što je zapravo detoksikacija i što se promovira unositi u organizam tijekom provođenja detoksikacije? Stvara li ona pozitivne učinke na organizam ili je to samo još jedan od brojnih trendova za kojim se ljudi masovno povode? Okidač za promjene Nakon hedonističkog razdoblja i prekomjernog uživanja u hrani i piću tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kod većine se ljudi javlja želja da dovedu vlastito prehrambeno ponašanje u red. Uspostavljanje reda se kod svake osobe očituje na različite načine, ali jedno je neupitno

201. 2020.

Med – sve blagodati ove zlatne tekućine

2. siječnja 2020.|

Riječ je o proizvodu koji nam je poznat već dugi niz godina, a cijenjen je zbog svoje hranjive vrijednosti i antioksidansa. Slatki, gusti i viskozni - tako bismo med opisali na prvu. Prije nego što vas upoznamo s vrijednošću i  vrstama meda, ponovimo kako nastaje. Sve počinje od biljaka i pčela Medonosne pčele (Apis mellifera) skupljaju nektar medonosnih biljaka ili sekret živih dijelova biljaka ili izlučevine kukaca koje sišu na živim dijelovima biljaka. Pčele sakupljenom nektaru dodaju vlastite specifične tvari i izdvajaju suvišnu vodu, a zatim ga odlažu u stanice saća. U saću med sazrijeva uz daljnje djelovanje enzima. Zreli

1812. 2019.

Kako se zabavljati od A do Z?

18. prosinca 2019.|

PETICA vam donosi abecedu raznih aktivnosti kako možete zabaviti svoje mališane i provesti kvalitetno vrijeme s njima. Aerobik Sjedilački način života zamijenite aktivnom igrom i vježbanjem. Osmislite obiteljsku koreografiju i gibajte se u ritmičnim koracima. Vaši mališani će biti oduševljeni, a ovakav način zabave ujedno će utjecati i na brojne zdravstvene dobrobiti. Jedna od njih je i razvoj psihomotoričkih sposobnosti. Na taj će način moći vježbati svoju koordinaciju i kreativnost. Baloni  uvijek razveseljavaju Zabavite djecu u dvorištu s velikim, čarobnim balonima. Za zabavu s balonima potrebni su vam vuna, metalni prsten i smjesa za balone. Potrebni sastojci za smjesu su:

512. 2019.

Hoćemo li u budućnosti ispisivati hranu u kućnoj radinosti?

5. prosinca 2019.|

Gdje vidite budućnost individualizirane prehrane? Je li to nutricionističko savjetovanje temeljem kojeg dobijete individualni plan prehrane, analiza mikrobioma temeljem kojeg dobijete plan prehrane putem aplikacije, analiza DNK temeljem koje dobivate svaki dan ručak na kućni prag sukladno vašim prehrambenim potrebama ili pak ispis hrane koja je prilagođena vašim potrebama u kućnoj radinosti? Znanstvenici s Kerry Health and Nutrition Institute smatraju da bi trodimenzionalni (3D) ispis hrane mogao biti budućnost individualizirane prehrane. Ispis hrane u 3D formatu je način pripreme obroka na automatiziran način. U tom procesu materijali se dodaju sloj po sloj na kontrolirani i automatizirani način, a rezultat je

2111. 2019.

Uloga baka i djedova u oblikovanju prehrambenih navika u djece

21. studenoga 2019.|

Ubrzani ritam današnjice za roditelje predstavlja otežavajuću okolnost kad je u pitanju odgoj i čuvanje djece. Stoga ni ne čudi da se veliki broj njih odlučuje na popularni „baka servis“. Ostavljanjem djece na čuvanje bakama i/ili djedovima ujedno znači kako njima prepuštamo brigu oko pripreme i serviranja hrane. Izgleda da navedeno može biti problem kod oblikovanja djetetovih prehrambenih navika te se čak u nekim slučajevima povezuje i s razvojem pretilosti u djece. Upravo zato važno je pravovremeno razgovarati o zdravim životnim navikama s cijelom obitelji te dogovoriti zajedničke strategije prilikom odgoja mališana. Pregledni rad australskih znanstvenika objavljen u časopisu Nutrition

2210. 2019.

Može li nagrađivanje djeteta hranom biti povezano s prejedanjem?

22. listopada 2019.|

Što mislite koja nagrada bi više razveselila vaše dijete: novac, slatkiš ili knjiga? Kako bi na navedene nagrade reagirao mozak vašeg djeteta? U istraživanju, nedavno objavljenom u časopisu Appetite, znanstvenici su proučavali kako moždane reakcije na hranu mogu biti povezane s prejedanjem. Sudjelovalo je ukupno 59 djece, od toga 31 normalne tjelesne mase i 28 prekomjerne tjelesne mase, u dobi od 7 do 11 godina. Tijekom provedbe istraživanja djeca su tri puta posjetila Penn State's Children's Eating Behavior Laboratory kako bi izmjerili koliko hrane pojedu: kada su gladni, kada se prejedaju i kada glad nije prisutna. Tijekom posljednjeg, četvrtog dolaska,

2509. 2019.

Moćni probiotici

25. rujna 2019.|

Probiotici su pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama koji u adekvatnim količinama imaju povoljne učinke na zdravlje. Uslijed bolesti, upotrebe antibiotika ili drugih lijekova, starenja, izlaganja toksinima i pak zbog nepravilnih prehrambenih navika može doći do narušavanja ravnoteže u crijevima. Probiotici u tom slučaju igraju ključnu ulogu i ponovno uspostavljaju ravnotežu između „dobrih“ i „loših“ bakterija. Probiotici se nalaze u fermentiranim namirnicama kao što su jogurt, kefir, sir i fermentirano povrće (kiseli kupus), a isto tako dostupni su kao dodaci prehrani u obliku tableta, kapsula, praška te u tekućem obliku. Probiotici bi trebali biti redovito prisutni u našoj prehrani zbog

1709. 2019.

Postoje li preferencije pri serviranju hrane u djece?

17. rujna 2019.|

Jeste li ikada razmišljali kako ćete servirati obrok vašoj djeci ili ih potičete da sami oblikuju svoj tanjur? Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sensory Studies otkrilo je da djeca imaju različite preferencije glede serviranja hrane te da to ovisi o spolu i dobi. U ovom istraživanju sudjelovalo je ukupno 100 učenika, od toga 51 učenik u dobi od sedam do osam godina i 49 učenika u dobi od 12 do 14 godina. Učenici su najprije ispunili dva upitnika. Prvi o preferencijama serviranja hrane, a drugi o tome koliko im se sviđa pojedini predloženi obrok. Istraživači su im zatim

2006. 2019.

Svi aduti krstašica

20. lipnja 2019.|

Što je zajedničko kelju, brokuli, prokulicama, kupusu, cvjetači, korabi, rukoli, kineskom kupusu, rotkvici i repi? Svi su članovi značajne biljne porodice Brassicaceae odnosno krstašica te predstavljaju riznicu vitamina, minerala i fitonutrijenata. Krstašice se mogu razlikovati po oblicima, boji i veličini, a zajednički dijele bogatstvo nutrijenata. Dobar su izvor neprobavljivih prehrambenih vlakana te sadrže vitamine K, C, A, E i folat, a od minerala kalij i kalcij. Njihova posebnost leži u tome što sadrže glukozinolate, fitokemikalije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Glukozinolati se u našem probavnom sustavu pretvaraju u izotiocijanate koji mogu smanjiti upalu i potencijalno smanjiti rizik od razvoja