Novosti

1603. 2018.

Patite od kroničnog umora i nedostatka energije?

16. ožujka 2018.|

Između posla, obitelji, vježbanja i dnevnog odmora postoje još brojne aktivnosti koje nastojimo „odraditi“ tijekom dana. Međutim, često se javlja osjećaj umora i nedostatka snage za sve ono što moramo napraviti tijekom dana što u konačnici može rezultirati nezadovoljstvom i frustracijom. U takvim trenucima potrebno je sagledati situaciju s različitih strana te se zapitati je li umor prisutan zbog pretrpanog rasporeda ili je to pak posljedica neadekvatne prehrane. Kako biste tijelu osigurali dovoljan izvor energije te smanjili umor tijekom dana, poslužite se određenim trikovima. S obzirom da je dokazano kako pridonose smanjenju umora, posebno onog popodnevnog nakon obroka, složeni ugljikohidrati,

2702. 2018.

Utječe li veganska prehrana na izvedbu sportaša?

27. veljače 2018.|

Veganska prehrana je prehrambeni obrazac kojeg karakterizira potpuna lišenost namirnica životinjskog podrijetla. Razlozi odabira veganske prehrane su različiti. Oni mogu biti radi zdravstvene dobrobiti, brige za okolišem, etičkih razloga ili pak zbog dobrobiti životinja. Vegani koji su sportaši imaju posebne izazove prilikom zadovoljavanja dnevnih potreba za hranjivim tvarima, međutim, pažljivim planiranjem prehrane mogu se zadovoljiti visoki zahtjevi treninga i natjecanja, odnosno osigurati potrebne energetske i nutritivne potrebe pojedinca. Da je tome tako svjedoče brojni sportaši vegani, a jedan od njih je Scott Jurek - ultramaratonac koji uz 100% biljnu prehranu ima iza sebe brojne pobjede i uspješne rezultate. Leischik i

2702. 2018.

Bogatstvo nutrijenata u samo jednoj žlici

27. veljače 2018.|

Iako su malene, sjemenke su po svom nutritivnom sastavu izrazito „moćne“ namirnice i prijeko potrebne za zdravlje organizma. Na tržištu postoje brojne vrste sjemenki poput chia, lanenih, suncokretovih, bundevinih, sjemenki maka, gorušice, konoplje, sezama i crnog kima kojima možete pridonijeti kvaliteti vlastite prehrane. Navedene sjemenke pridonose unosu proteina, jednostruko- i višestruko nezasićenih masnih kiselina te minerala poput kalcija, magnezija, cinka i bakra – osobito važnih u prehrani vegetarijanaca i vegana. Osim toga, predstavljaju i riznicu vitamina, fitokemikalija i prehrambenih vlakana. Zbog navedenih hranjivih sastojaka sjemenke su neizostavna komponenta za dobro zdravlje srčano-žilnog, probavnog, imunološkog i koštanog sustava. Istraživanja pokazuju da

2702. 2018.

Skrivene tajne gorkog okusa namirnica

27. veljače 2018.|

Volite li da vam jela budu „standardnog“ okusa – niti previše ljuta, gorka, slatka ili slana? Ne volite baš eksperimentirati s okusima ili pak volite da hrana probudi sva vaša osjetila? Znamo da postoji pet okusa koje naši okusni pupoljci prepoznaju – slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Mnoga jela ističu se baš po okusu koji prevladava, a to je obično slatko, kiselo i slano, no što je s gorkim okusom? Gorčina obično nije dobro prihvaćena te je i razlog zašto primjerice djeca ne preferiraju unos brokule ili prokulica. Ovaj okus intenzivno podražuje naše pupoljke radi čega obično i nije

2702. 2018.

Putovanje kroz probavni sustav

27. veljače 2018.|

U sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja učenici četvrtih razreda su naučili koji sve organski sustavi postoje i upoznali se s radom probavnog sustava. Kao što znamo, hrana koju unosimo u organizam je glavni izvor energije za izgradnju organizma, rast i razvoj te razne aktivnosti koje obavljamo. Upravo to su ključne poruke kojima PETICA želi naučiti učenike zašto su hrana i hranjive tvari, zdravlje probavnog sustava i zdrave prehrambene navike važne za dobar zdravstveni status. Na PETICA radionici „Putovanje kroz probavni sustav“, učenici četvrtih razreda imali su priliku naučiti, putem pokusa, kako radi probavni sustav, što su to probiotici

1902. 2018.

Više kalcija danas za čvršće kosti sutra

19. veljače 2018.|

Kalcij je najviše zastupljen od svih minerala u ljudskom organizmu te čini 1-1,5 kg tjelesne mase. Većina kalcija, točnije 99%, nalazi se u kostima i zubima, a preostalih 1% se nalazi u izvan staničnim tekućinama i tjelesnim tkivima. Kalcij iz krvi zadužen je za regulaciju brojnih metaboličkih procesa, stoga je njegova koncentracija u krvi konstantna. U slučaju da putem hrane ne unesemo dovoljnu količinu kalcija, kako bi koncentracija u krvi ostala nepromijenjena, organizam će ga nadoknaditi putem kalcija pohranjenog u našim kostima. Upravo je iz navedenog razloga iznimno važno unositi dovoljnu količinu kalcija putem prehrane kako ga organizam ne bi

2901. 2018.

Nekoliko zanimljivih crtica o skijanju

29. siječnja 2018.|

Znate li koji je sport inicijalno nastao kao način transporta po snijegu, a tek je u 20. stoljeću prerastao u oblik rekreacije i sporta? Naravno, riječ je o skijanju! Danas su većina skijaša rekreativci koji jednom godišnje uživaju u planinskim ljepotama za vrijeme godišnjeg odmora. Međutim, profesionalno skijanje je puno više od toga. Skijanje pripada skupini olimpijskih sportova te se natjecanja održavaju u sklopu zimskih Olimpijskih igara. Definiranje skijaških pravila, kao i organizaciju te kontrolu natjecanja provodi Međunarodna skijaška federacija, poznata pod nazivom FIS, čije je sjedište u švicarskom gradu Bernu. U skijanju se razlikuju alpske i nordijske discipline. Poznato

2901. 2018.

Znate li razliku između žudnje za hranom i gladi?

29. siječnja 2018.|

Svima nam je jasno da je hranu potrebno unositi kako bismo mogli preživjeti. Ponekad smo sretni jelom koje smo konzumirali, no ponekad i nismo. "Što ćemo danas doručkovati ili što ćemo kuhati za ručak?“ uobičajena su pitanja koje si svakodnevno postavljamo kako bismo ustanovili što zapravo želimo konzumirati taj dan. Koje su to namirnice i zašto baš neke izazivaju žudnju dok druge gotovo ravnodušnost? U nastavku vam donosimo intervju s profesorom i nutricionistom, Richardom Mattesom s Prudue University u Sjedinjenim Američkim Državama, kojim ćete saznati koliko doista poznajete razliku između žudnje za hranom i gladi. Koja je razlika između žudnje

2901. 2018.

Kako zamijeniti šećer zdravijim odabirima?

29. siječnja 2018.|

Kada govorimo o pojmu šećer najčešće mislimo na saharozu koja se sastoji od dvije jedinice – glukoze i fruktoze. Glukoza i fruktoza našem tijelu pružaju brzi izvor energije. Bijeli odnosno tzv. stolni šećer neće pružiti našem tijelu hranjive tvari poput proteina, masti, vitamina ili minerala nego isključivo energiju. Iz tog razloga se takve unesene kalorije nazivaju „praznima“. Preveliki unos bijelog šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja djece i odraslih s prekomjernom tjelesnom i/ili pretilošću. Povrh toga, njegova povećana konzumacija pridonosi stvaranju karijesa, povećanju razine triglicerida i sniženju „dobrog“ HDL kolesterola, a brojne studije ističu da povećava rizik