Redovito hodanje – najjednostavniji način unapređenja zdravlja!

redovito-hodanje

Već se duže vrijeme planirate početi baviti nekom tjelesnom aktivnošću, ali nemate dovoljno vremena i novca za realizaciju tog plana? Željeli biste biti u dobroj formi, ali tjelesnu aktivnost doživljavate kao napornu, tešku i iscrpljujuću? U mlađim ste se danima bavili sportom, pa ste na teži način naučili da tjelesnu aktivnost prate upale mišića i ozljede od kojih zazirete? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, možda je hodanje idealna tjelesna aktivnost za vas!

Ovaj jednostavan oblik tjelesne aktivnosti nije ni naporan ni težak, ne uključuje nagle kretnje i rizične pokrete, ne zahtijeva skupocjenu opremu ni posebnu pripremu, a relativno lako može se uklopiti u dnevni ritam zaposlenog čovjeka. No ono što je najvažnije – redovitim hodanjem možete značajno poboljšati tjelesno i psihičko zdravlje!

Redovito hodanje poboljšava tjelesnu kondiciju, pomaže u prevenciji osteoporoze i pridonosi održavanju tjelesne težine. Osim toga hodanje smanjuje rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila između 30 i 40 posto, smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2 oko 50 posto te rizik obolijevanja od karcinoma dojke za 20 posto. Hodanje ubrzava i poboljšava probavu, te za 20 posto smanjuje i rizik obolijevanja od karcinoma debelog crijeva.

Rezultati istraživanja upućuju i na psihološke dobrobiti redovitog hodanja. Poznato je da žustro hodanje dovodi do trenutnog poboljšanja raspoloženja, bolje učinkovitosti i boljeg sna. Utvrđeno je i da žustro hodanje od 30 minuta dnevno tri puta tjedno značajno smanjuje simptome depresije kod osoba srednje i starije životne dobi, a pojedini znanstvenici ističu da je psihološko djelovanje redovitog hodanja slično učinku antidepresiva. Konačno, hodanje povećava dotok krvi u mozak te pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti.

S obzirom na to da je žustro hodanje aktivnost umjerenog intenziteta, za ostvarenje pozitivnih učinaka nužno je redovito hodati 30 minuta najmanje svaki drugi dan. No ako do sada niste bili tjelesno aktivni, trebate postupno započeti hodati i postaviti si realne i dosežne ciljeve. Za početak, odaberite jedan ili dva dana u tjednu i 10 minuta provedite u žustrom hodanju, a onda postupno povećavajte broj dana u kojima ste tjelesno aktivni.

Praktični savjeti za hodanje:

  • udobno se odjenite – trenirka ili udobne hlače i majica
  • odaberite udobnu obuću – važno je da obuća ima deblje potplate jer tako štitimo zglobove
  • pravilno se držite tijekom žustrog hodanja – leđa bi trebala biti ravna, a glava uspravna; ruke se moraju prirodno kretati pored tijela, nemojte ih kočiti; nožni prsti trebali bi biti usmjereni prema naprijed; radite duže korake nego kad šećete
  • postupno pojačavajte intenzitet aktivnosti – započnite 10-minutnim hodanjem niskog intenziteta
    obratite pažnju na disanje i otkucaje srca – žustro hodanje ubrzat će tempo disanja i rad srca (nemojte pretjerivati, usporite ako primijetite da vježbanje otežava mogućnost razgovora)
  • ne zaboravite ponijeti bocu vode ako vježbate po sunčanom vremenu ili planirate odraditi dužu rutu
  • mijenjajte rutu kojom hodate – ako je moguće, povremeno hodajte uzbrdo ili nizbrdo
  • učinite hodanje zabavnim – dok hodate slušajte glazbu, uživajte u prirodi ili u dobrom društvu
  • povedite i dijete na hodanje – to je odlična prilika za razgovor o dnevnim događanjima u vašem životu.