Kuhanje

kuhanje

Što je kuhanje? Kuhanje je metoda prilikom koje se hrana uranja u vodu koja doseže temperaturu od 100°C.

Cilj termičke obrade: Kuhanjem će omekšati vlaknaste strukture namirnica i bit će ih lakše konzumirati, pri čemu su neke hranjive tvari dostupnije i lakše se apsorbiraju. Također, kod nekih namirnica dolazi do snižavanja količine tvari koje na sebe vezuju minerale, poput oksalne kiseline. Kuhanjem se smanjuju količine oksalne kiseline u hrani.

Nedostaci: Valja pripaziti da se hrana ne kuha predugo kako nutrijenti ne bi „pobjegli“ u vodu. Stoga se preporučuje kuhanje u maloj količini vode. Također, voda u kojoj se kuhalo meso, riba ili povrće može poslužiti kao ukusan temeljac za pripremu rižota ili raznih umaka.

Preporuka: poželjno za pripremu hrane.

 

Jeste li znali?

  • Povrće ne bi smjelo biti izloženo visokim temperaturama duže od 20 minuta.
  • Optimalno vrijeme za pripremu povrća je od 3 do 5 minuta.
  • Iznimka su kupusnjače kojima je ipak potrebno nešto duže kuhanje, od 6-8 minuta.