Riječ je o proizvodu koji nam je poznat već dugi niz godina, a cijenjen je zbog svoje hranjive vrijednosti i antioksidansa. Slatki, gusti i viskozni – tako bismo med opisali na prvu. Prije nego što vas upoznamo s vrijednošću i  vrstama meda, ponovimo kako nastaje.

Sve počinje od biljaka i pčela

Medonosne pčele (Apis mellifera) skupljaju nektar medonosnih biljaka ili sekret živih dijelova biljaka ili izlučevine kukaca koje sišu na živim dijelovima biljaka. Pčele sakupljenom nektaru dodaju vlastite specifične tvari i izdvajaju suvišnu vodu, a zatim ga odlažu u stanice saća.

U saću med sazrijeva uz daljnje djelovanje enzima. Zreli med pčele prekrivaju slojem voska što je pčelarima znak da je med spreman za vrcanje.

Jeste li znali?

  • Prema podrijetlu med možemo podijeliti na cvjetni (nektarni) i medljikovac (medun). Cvjetni se dobiva iz nektara, cvjetnog soka biljaka kao što su lipa, bagrem, kesten i kadulja, dok se medljikovac dobiva iz sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji žive na živim dijelovima biljaka.
  • Prema načinu proizvodnje med dijelimo na vrcani, filtrirani i prešani. Vrcani se dobiva vrcanjem otklopljenih saća. Filtrirani med dobiva se tako da se tijekom uklanjanja stranih anorganskih i organskih tvari značajno uklanja pelud, a prešani se dobiva prešanjem saća, s ili bez korištenja umjerene temperature (<45°C).

Sastav meda i nutritivna vrijednost

Kemijski sastav meda može varirati budući da postoji više čimbenika koji utječu na njega.  Glavni sastojci su ugljikohidrati, jednostavni šećeri (fruktoza i glukoza). Od ne-šećernih tvari med sadrži organske kiseline, a najzastupljenija je limunska kiselina, zatim jabučna, vinska i mravlja.

Nutritivno gledano, 100 g meda sadrži oko 83 g šećera, a preostalih 17 g čini voda. Osim toga, med u malim količinama sadrži proteine i vlakna, vitamine B kompleksa i vitamin C, minerale te polifenole.

Energetska vrijednost meda na 100 g je 304 kcal. Za razliku od šećera, med sadrži vodu pa zbog toga ima nešto manju energetsku vrijednost. Također, zbog svojeg je kemijskog sastava lakše probavljiv za ljudski organizam.

Može li se pravi med kristalizirati?

  • Konzistencija meda može biti tekuća ili viskozna te on može biti djelomično ili potpuno kristaliziran. Aroma meda varira, ovisno o podrijetlu.
  • Prema Pravilniku o medu NN 53/2015, medu se ne smiju dodavati nikakvi sastojci prije stavljanja na tržište. To uključuje prehrambene aditive i bilo kakve druge dodatke. Također, koliko je to moguće, mora biti bez organskih i anorganskih tvari koje su strane njegovom sastavu. Ne smije imati strani okus ili miris, biti u stanju vrenja, imati umjetno izmijenjenu kiselost ili biti zagrijavan tako da prirodni enzimi budu uništeni ili inaktivirani u znatnoj mjeri.

Kada je riječ o zdravlju, med karakteriziraju njegova antibakterijska, protuupalna i antioksidativna svojstva. To znači da konzumacija meda može poboljšati imunitet i otpornost organizma na infekcije. Osim toga, postoji manji broj studija koji ukazuju da bi se med mogao koristiti za liječenje rana i opekotina. Dokazi o specifičnim zdravstvenim učincima još su uvijek ograničeni i potrebno je provesti više dugoročnih istraživanja.

Obzirom na to da može sadržavati spore bakterije Clostridium botulinum, med se ne preporuča djeci mlađoj od godinu dana jer može uzrokovati botulizam.

U nastavku vam donosimo i jedan jednostavan recept za ukusne muffine s medom, bananama i orasima.

Medeni muffini s bananom i orasima

Sastojci:

  • 3 banane, zrele
  • 2 jaja
  • 100 g oraha, sjeckanih
  • 1 ½ šalice glatkog brašna
  • ½ šalice grčkog jogurta
  • ½ šalice kokosovog ulja
  • ½ šalice meda
  • 1 žličica cimeta
  • ½ praška za pecivo

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180°C.
  • Med zagrijati na laganoj vatri da poprimi tekuću konzistenciju.
  • Banane oguliti i razraditi pomoću vilice. Dodati med, cimet, grčki jogurt, kokosovo ulje i jaja te miješati ručnom miješalicom.
  • Postepeno umiješati brašno i prašak za pecivo.
  • Smjesom popuniti ¾ kalupa za muffine i žličicom dodati sjeckane orahe.
  • Peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja