Kratki pregled postignuća od 2014. godine

Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE International Network (EIN) pokrenuo je javnozdravstveni obrazovni projekt EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) Hrvatska, PETICA – igrom do zdravlja.

sto_je_petica

Cilj programa prevencija je pretilosti u djece školske dobi (od drugog do četvrtog razreda) i njihovih roditelja, kao i edukacija javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe. Razlog pokretanja programa zabrinjavajući su statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece školske dobi. Najnoviji podaci pokazali su da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Nadalje, uočene su zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece: samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno, a tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HBSC, 2016.).

Brojne institucije iskazale su potporu provođenju programa PETICA, a stručni tim okupljen oko ovog programa čini više od 20 uglednih stručnjaka iz područja javnog zdravstva, medicine, kineziologije, nutricionizma, pedagogije i psihologije.

Aktivnosti programa PETICA tijekom godina

Provedba programa započela je u školskoj godini 2014./2015. u osam osnovnih škola, u drugim razredima, na području Donjeg grada i Novog Zagreba – istok. Tijekom školske godine 2014./2015. obuhvaćeno je 575 učenika i 1150 roditelja, a ukupno je u provedbi programa sudjelovalo oko 2000 osoba. U idućoj školskoj godini, 2015./2016., program je proširen na još osam osnovnih škola u Zagrebu, odnosno s 2000 na gotovo 5500 sudionika programa. U programu PETICA – igrom do zdravlja sudjeluju škole s područja Donjeg grada, Novog Zagreba – istok, Žitnjaka, Črnomerca i Stenjevca (OŠ M. Laginje, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ I. Kršnjavog, OŠ I. Gundulića, OŠ G. Krkleca, OŠ Mladost, OŠ F. Galovića, I. OŠ Dugave, OŠ Rapska, OŠ Trnjanska, OŠ G. Viteza, OŠ dr. V. Žganca, OŠ P. Miškine, OŠ Špansko Oranice, OŠ T. Brezovačkog).

Tijekom provedbe programa učenike nastojimo razveseliti i potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika brojnim posjetima maskota programa, Njumi i Njamija, kao i podjelom edukativnih materijala i nastavnih rekvizita: majica, zdravog tanjura/frizbija, sportskih kutija (školica, sportska kocka, trake za rastezanje) te bočica za vodu. Kako bi program pridonio promjeni stavova, navika i znanja učenika o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, u drugim razredima provodimo 10 predavanja i radionica, a u trećim i četvrtim razredima 15 predavanja i radionica. Predavanja i radionice provode učitelji razredne nastave te studenti nutricionizma i kineziologije. Radi što kvalitetnije provedbe programa, educiramo učitelje te studente nutricionizma i kineziologije na stručnom skupu PETICA – igrom do zdravlja, koji organiziramo svake godine.

Kako bismo promijenili životne navike, ne samo učenika, nego i cijele obitelji, organiziramo različita događanja. Tijekom proteklih godina organizirani su Zdravi doručak, #doručakza5, #vježbamoza5, kao i završne svečanosti i aktivnosti programa. U sklopu svih događanja okupljeno je gotovo 1300 učenika, roditelja, učitelja i suradnika na programu. Nadalje, organiziran je izlet za sedam škola (sudjelovalo oko 480 učenika) na ekoimanje Zrno. Organizirana je i edukativna predstava Tko su Bljaksoni ili zašto treba dobro jesti?, koja je provedena u 12 škola sudionica programa.

U sklopu programa PETICA aktivno i kontinuirano provodi se i evaluacija programa, u kojoj sudjeluje oko 1700 učenika i njihovi roditelji, 75 učitelja te 20 studenata. Evaluacija se provodi ispunjavanjem upitnika o stavovima, navikama i znanju o pravilnoj prehrani te redovitoj tjelesnoj aktivnosti, kao i o kvaliteti cijelog projekta. Provode se i antropometrijska mjerenja u školama sudionicima projekta i u kontrolnim školama, OŠ Trnsko, OŠ I. Andrića i OŠ Kajzerica.

S obzirom na to da je pretilost javnozdravstveni problem, PETICA – igrom do zdravlja posvećena je podizanju svijesti o ovom problemu, njegovim ozbiljnim posljedicama na zdravlje, te je naglasak stavljen na važnost prevencije, odnosno zdrave životne navike. Kako bi se to postiglo, kontinuirano se provodi medijska kampanja, tijekom koje je objavljeno više od 80 članaka, kao i 15 televizijskih i 10 radijskih emisija.

Učinkovitost programa PETICA – igrom do zdravlja

Nakon prve godine provedbe programa, analizom podataka koji su dobiveni provođenjem upitnika o stavovima, navikama i znanju učenika o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, dobiveni rezultati jasno ukazuju na pomak u navikama i znanju učenika. Rezultati istraživanja pokazali su da su obrazovanjem učenika poboljšane njihove navike i znanje za 10%, što je i u skladu s predviđanjima programa. Najveći pomak uočen je u promjeni navika i znanja o unosu vode. U prosjeku 19% više djece unosi vodu tijekom dana i usvojilo je preporuke za dnevni unos vode. Rezultati su potvrdili da su predavanja i radionice u sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja pridonijeli stvaranju zdravijih životnih navika učenika, ali i da je njihovo stvaranje dugotrajan proces u kojem je kontinuirano obrazovanje izrazito važno.

Evaluacijom stavova, navika i znanja roditelja o prehrani i tjelesnoj aktivnosti nakon prve godine provedbe programa, uočeno je da više od 90% roditelja smatra da su pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost važni za zdravlje i da debljina može biti štetna. Rezultati su pokazali i da je znanje roditelja vezano za prehranu i tjelesnu aktivnost u prosjeku dobro. Međutim, rezultati ujedno pokazuju kako je potrebno dodatno obrazovati i aktivno uključiti roditelje u program PETICA – igrom do zdravlja kako bi znanje doista primijenili i u praksi.