Novosti

2402. 2020.

Što je metabolički sindrom?

24. veljače 2020.|

Prema definiciji, riječ „sindrom“ označava skupinu simptoma koji se javljaju istovremeno i karakteriziraju određeno stanje, najčešće abnormalno. Ako simptomi, kao i uzrok njihove pojave, ostanu nerasvijetljeni, govorimo o sindromu, a ne bolesti. Ipak postoje iznimne dijagnoze kod kojih je ostalo uvriježeno koristiti riječ sindrom, a najzorniji primjeri za to su Downov sindrom ili Tourettov sindrom. Počeci istraživanja metaboličkog sindroma Počeci  istraživanja metaboličkog sindroma datiraju iz 1988. godine kada je po prvi put opisan kao sindrom inzulinske rezistencije ili sindrom x. Od tada su uloženi veliki napori kako bi se točno definirali kriteriji za dijagnozu spomenutog sindroma. Karakteristike metaboličkog sindroma Tijekom

2002. 2020.

Pozivamo vas na Croatian Obestiy Forum: ,,Metabolički sindrom u djece’

20. veljače 2020.|

PETICA - igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora poziva vas na već tradicionalni, treći po redu stručni simpozij Croatian Obesity Forum koji će se održati na Svjetski dan debljine, 4. ožujka 2020. u Hrvatskom liječničkom zboru, Šubićeva 9, od 12:00 do 16:00 sati. Tema ovogodišnjeg Foruma bit će metabolički sindrom s posebnim naglaskom na sve češću pojavnost sindroma kod djece školskog uzrasta. U sklopu Foruma donosimo vam najnovija saznanja s područja javnog zdravstva, medicine, nutricionizma i kineziologije od strane vrhunskih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom. Metabolički sindrom – sve češći kod djece školskog uzrasta Program PETICA - igrom do zdravlja svojim

702. 2020.

Zašto je važno naučiti djecu zdravim navikama?

7. veljače 2020.|

Svakodnevni unos dodanog šećera ukazuje na ozbiljan i postojan problem povezan s negativnim zdravstvenim stanjima. Prethodna su istraživanja pokazala kako obrasci prehrane uspostavljeni u ranijoj životnoj dobi ostaju obrasci prehrane tijekom daljnjeg života. Zabrinjavajući statistika Nova studija otkriva da gotovo dvije trećine novorođenčadi (61%) i gotovo sva mala djeca uključena u istraživanje (98%) konzumiraju dodane šećere svakodnevno u svojoj prehrani. Dojenčad ih najčešće konzumira u obliku aromatiziranih jogurta, a mala djeca u obliku voćnih napitaka. Dojenčad uključena u istraživanje je imala 6-11 mjeseci, a mala djeca su bila 12-23 mjeseca starosti. Naučeni obrasci prehrane Svakodnevni unos dodanog šećera ukazuje na

2901. 2020.

Nedostatak sna sve češći među djecom. Kako to utječe na njih?

29. siječnja 2020.|

Dovoljan broj sati koje dijete provede spavajući značajno utječe njegov rast, razvoj te njegovo ponašanje prilikom obavljanja dnevnih aktivnosti. To je potvrdilo i nedavno istraživanje Američke akademije za pedijatriju (AAP). Ozbiljan problem Kronični nedostatak sna ozbiljan je javnozdravstveni problem među djecom. Posljedice nespavanja ili poremećaji spavanja u dječjoj dobi dovode do problema neispavanosti, tromosti i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih zadataka, uz podražljivost i impulzivnost. Ovo rezultira većom učestalosti pojave depresije, poremećaja ponašanja, debljine i srčanih bolesti. Nerijetko se djeca s poremećajima spavanja pogrešno dijagnosticiraju pod slikom poremećaja iz ADHD kruga.   Istraživanje potvrdilo Samo 48% djece školske dobi u Sjedinjenim Američkim

2101. 2020.

Detoksikacija – mit ili istina?

21. siječnja 2020.|

Posljednjih godina sve više raste popularnost detoksikacije. Ljudi sve više posežu za njom osobito nakon blagdanskog prejedanja i u proljeće. Što je zapravo detoksikacija i što se promovira unositi u organizam tijekom provođenja detoksikacije? Stvara li ona pozitivne učinke na organizam ili je to samo još jedan od brojnih trendova za kojim se ljudi masovno povode? Okidač za promjene Nakon hedonističkog razdoblja i prekomjernog uživanja u hrani i piću tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kod većine se ljudi javlja želja da dovedu vlastito prehrambeno ponašanje u red. Uspostavljanje reda se kod svake osobe očituje na različite načine, ali jedno je neupitno

201. 2020.

Med – sve blagodati ove zlatne tekućine

2. siječnja 2020.|

Riječ je o proizvodu koji nam je poznat već dugi niz godina, a cijenjen je zbog svoje hranjive vrijednosti i antioksidansa. Slatki, gusti i viskozni - tako bismo med opisali na prvu. Prije nego što vas upoznamo s vrijednošću i  vrstama meda, ponovimo kako nastaje. Sve počinje od biljaka i pčela Medonosne pčele (Apis mellifera) skupljaju nektar medonosnih biljaka ili sekret živih dijelova biljaka ili izlučevine kukaca koje sišu na živim dijelovima biljaka. Pčele sakupljenom nektaru dodaju vlastite specifične tvari i izdvajaju suvišnu vodu, a zatim ga odlažu u stanice saća. U saću med sazrijeva uz daljnje djelovanje enzima. Zreli

1812. 2019.

Kako se zabavljati od A do Z?

18. prosinca 2019.|

PETICA vam donosi abecedu raznih aktivnosti kako možete zabaviti svoje mališane i provesti kvalitetno vrijeme s njima. Aerobik Sjedilački način života zamijenite aktivnom igrom i vježbanjem. Osmislite obiteljsku koreografiju i gibajte se u ritmičnim koracima. Vaši mališani će biti oduševljeni, a ovakav način zabave ujedno će utjecati i na brojne zdravstvene dobrobiti. Jedna od njih je i razvoj psihomotoričkih sposobnosti. Na taj će način moći vježbati svoju koordinaciju i kreativnost. Baloni  uvijek razveseljavaju Zabavite djecu u dvorištu s velikim, čarobnim balonima. Za zabavu s balonima potrebni su vam vuna, metalni prsten i smjesa za balone. Potrebni sastojci za smjesu su:

512. 2019.

Hoćemo li u budućnosti ispisivati hranu u kućnoj radinosti?

5. prosinca 2019.|

Gdje vidite budućnost individualizirane prehrane? Je li to nutricionističko savjetovanje temeljem kojeg dobijete individualni plan prehrane, analiza mikrobioma temeljem kojeg dobijete plan prehrane putem aplikacije, analiza DNK temeljem koje dobivate svaki dan ručak na kućni prag sukladno vašim prehrambenim potrebama ili pak ispis hrane koja je prilagođena vašim potrebama u kućnoj radinosti? Znanstvenici s Kerry Health and Nutrition Institute smatraju da bi trodimenzionalni (3D) ispis hrane mogao biti budućnost individualizirane prehrane. Ispis hrane u 3D formatu je način pripreme obroka na automatiziran način. U tom procesu materijali se dodaju sloj po sloj na kontrolirani i automatizirani način, a rezultat je

2111. 2019.

Uloga baka i djedova u oblikovanju prehrambenih navika u djece

21. studenoga 2019.|

Ubrzani ritam današnjice za roditelje predstavlja otežavajuću okolnost kad je u pitanju odgoj i čuvanje djece. Stoga ni ne čudi da se veliki broj njih odlučuje na popularni „baka servis“. Ostavljanjem djece na čuvanje bakama i/ili djedovima ujedno znači kako njima prepuštamo brigu oko pripreme i serviranja hrane. Izgleda da navedeno može biti problem kod oblikovanja djetetovih prehrambenih navika te se čak u nekim slučajevima povezuje i s razvojem pretilosti u djece. Upravo zato važno je pravovremeno razgovarati o zdravim životnim navikama s cijelom obitelji te dogovoriti zajedničke strategije prilikom odgoja mališana. Pregledni rad australskih znanstvenika objavljen u časopisu Nutrition